Președintele Parlamentului European (PE), italianul David Sassoli, a apreciat sâmbătă că va fi probabil imposibil ca viitoarea Comisie Europeană să-și preia atribuțiile la 1 noiembrie și că totul va fi amânat pentru 1 decembrie, informează AFP.

"Parlamentul este implicat într-un mecanism transparent. În prezent, trei alți comisari trebuie să fie propuși de România, Ungaria și Franța și vom începe în Parlament analiza candidaturilor lor", a explicat Sassoli, citat de agențiile de presă italiene, în timpul unei reuniuni la Cernobbio, în nordul Italiei.

"Cred că nu va fi probabil posibil să respectăm data de 1 noiembrie, vom ajunge la 1 decembrie", a adăugat el.

Votul de confirmare în Parlamentul European a întregii echipe alcătuite de germana Ursula von der Leyen urma să aibă loc, potrivit calendarului anunțat, la 23 octombrie, în cursul unei sesiuni plenare la Strasbourg.

Trei candidați au fost respinși de comisiile legislativului european în timpul procedurii de evaluare. Candidații român și ungar, Rovana Plumb și Laszlo Trocsanyi, au fost respinși de Comisia pentru Afaceri Juridice (JURI) a PE din cauza suspiciunilor privind posibile conflicte de interese.

Candidata franceză, Sylvie Goulard, audiată joi pentru a doua oară de cele două comisii de specialitate din PE asociate portofoliului ei nu a reușit nici de această dată să convingă eurodeputații, ea fiind respinsă cu 29 de voturi pentru și 82 împotrivă. Candidatura sa a fost marcată de suspiciuni privind integritatea în contextul investigațiilor aflate în desfășurare împotriva ei pentru presupuse angajări fictive la biroul ei de eurodeputat și a activității pe care a desfășurat-o pentru un think-tank american în timp ce era de asemenea eurodeputat.