Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și președintele Consiliului European, Charles Michel, au semnat miercuri cele trei tratate care vor reglementa începând de la 1 ianuarie 2021, relațiile dintre UE și Regatul Unit.

Evenimentul a avut loc în fața camerelor de luat vederi la doar câteva zile după finalizarea negocierilor între Londra și Bruxelles.

Documentele semnate de Ursula von der Leyen și Charles Michel sunt transportate la Londra de Forțele aeriene regale britanice, pentru ca premierul Boris Johnson să își pună, la rândul său, semnătura pe acord.

„L-am citit? Răspunsul este 'da'”, a declarat Johnson după semnarea documentului.

Tot miercuri, Parlamentul britanic votează acordurile dintre UE și Regatul Unit.

Mai precis, este vorba de Acordul Comercial și de Cooperare între UE și Comunitatea Europeană a Energiei Atomice (Euratom), de o parte, și Regatul Unit, de cealaltă parte; acordul privind procedurile de securitate pentru schimbul și protejarea informațiilor cu caracter confidențial între UE și Regatul Unit și acordul privind cooperarea pentru folosirea sigură și pașnică a energiei nucleare, între Euratom și Regatul Unit.

Pentru a intra în vigoare, înțelegerea dintre UE și Londra are nevoie și de aprobarea Parlamentului European, dar Consiliul a aprobat marți aplicarea provizorie a acordului până la votul din legislativul UE.

Regatul Unit a părăsit oficial Uniunea Europeană în 31 ianuarie 2020 și iese definitiv din piața unică și uniunea vamală ale UE la 31 decembrie, când se încheie perioada de tranziție post-Brexit.