Raportorul Parlamentului European pentru Serbia, Vladimir Bilčik, a declarat că acest for european este angajat în procesul de aderare a Serbiei la Uniunea Europeană, dar "este momentul ca Serbia să se orienteze spre UE și nu spre cealaltă parte".

Bilčik a subliniat că o perspectivă europeană credibilă este bazată pe voință politică, eforturi sustenabile și reforme ireversibile în toate domeniile, în special în domeniul statului de drept și angajamentului față de standardele și valorile europene, relatează RTS.

"Viteza cu care se apropie Serbia de UE depinde de statul de drept, armonizarea deplină cu politica externă și de securitate cu politica UE, inclusiv când este vorba de impunerea de sancțiuni Rusiei. Nu este nimic nou pentru partenerii noștri din Serbia", a declarat Bilčik de la tribuna Parlamentului European, adăugând că Serbia trebuie să facă față unor provocări, "care erau prezente și la începutul procesului de integrare europeană" și care se referă la lupta contra criminalității organizate, îmbunătățirea legislației electorale și asigurarea independenței presei.

Bilčik a salutat progresul Serbiei în adoptarea unor amendamente constituționale, precum și pasul înainte făcut la alegerile generale din aprilie, care va conduce spre un legislativ cu mai mult pluralism.

"Există un drum clar pentru avansarea Serbiei spre UE. Mingea este acum în terenul noii conduceri și noului Guvern al Serbiei", a concluzionat Bilčik, adăugând că salută publicarea rezultatelor oficiale ale alegerilor de la 3 aprilie, dar a apreciat că prin amânarea desemnării noului Guvern al Serbiei s-a pierdut timp important pentru adoptarea unor hotărâri strategice într-o situație de schimbări geostrategice majore și cu probleme sociale și economice în Europa.

La rândul său, comisarul european pentru ajutor umanitar și gestionarea crizelor, Janez Lenarčić, a declarat că "progresul realizat de Serbia în procesul reformelor este suficient pentru deschiderea unui nou cluster (prin noua metodologie de aderare, cele 35 de capitolele de negociere au fost împărțite în șase grupuri tematice - cluster; n.r.) format din patru capitole referitoare la Agenda verde și conectarea sustenabilă”.

”Este un semnal clar pentru Serbia și confirmă că UE răspunde pozitiv la implementarea reformelor", a declarat Lenarčić, adăugând că de la Serbia Comisia Europeană așteaptă progrese în domeniul statului de drept și în dialogul cu Pristina.

"Ambele teme sunt de importanță capitală și vor stabili viteza avansării Serbiei spre UE" – a declarat Lenarčić, adăugând că Serbia trebuie să înregistreze progrese și în reformele privind independența justiției, libertatea presei și în finalizarea cazurilor de crime de război.

Lenarčić a salutat recentul acord dintre Belgrad și Pristina privind foaia de parcurs pentru implementarea acordului privind energia semnat de Belgrad și Pristina în 2013.

"În acest context geopolitic Serbia a demonstrat angajamentul față de valorile europene, votând rezoluțiile ONU privind războiul din Ucraina, dar acum așteptăm ca Serbia să demonstreze același angajament și prin accelerarea armonizării politicii externe și de apărare cu politica UE, inclusiv când este vorba de sancțiunile impuse Rusiei”, a declarat Lenarčić, subliniind importanța reducerii dependenței Serbiei de gazele naturale din Rusia și a transmis că UE "cel mai important partener politic și economic al Serbiei va continua să sprijine redresarea economică a țării și va ajuta la aprovizionarea cu alimente și energie".

Sursa: RADOR