Ca reacție la cele două atacuri din 3 și 5 mai care au ucis șaptesprezece persoane, zeci de mii de sârbi au demonstrat luni la Belgrad și în alte câteva orașe, acuzându-l pe șeful statului că menține o atmosferă de violență în țară, scrie Le Monde.

”Niciodată nu mi-aș fi putut imagina că s-ar putea întâmpla așa ceva în Serbia. Sunt foarte supărată și foarte tristă”. Profesoară de franceză convertită la logistică, Vedrana Vujanovici este unul dintre zecile de mii de sârbi care au ieșit în tăcere pe străzile din Belgrad și din mai multe orașe mari ale țării luni, 8 mai, pentru a-și demonstra opoziția ”față de violență”. ”Nu avem o cultură a protestului ca în Franța, dar trebuie să facem ceva”, explică belgrădeanca, venită la protest împreună cu fiul ei de 9 ani.

”Joi s-au redeschis școlile la Belgrad de parcă nimic nu s-ar fi întâmplat”. După care îl atacă pe președintele sârb: ”Cum îl putem crede pe Aleksandar Vucici, având în vedere reputația lui?”, vituperează ea, amintind de apropierea șefului statului de cel mai cunoscut clan mafiot din țară.

Judecat pentru că ar fi organizat șapte asasinate de o brutalitate sadică, acest clan susține că a lucrat de fapt în culise pentru președinte, ceea ce acesta din urmă neagă ferm, în ciuda mai multor dezvăluiri tulburătoare.

Expresie a acestei mânii a străzii, manifestația de luni s-a încheiat cu sloganuri care cer ”demisia” omului forte al acestei țări de 6,7 milioane de locuitori. Fost ministru al informațiilor în timpul regimului Slobodan Miloșevici, Vucici, în vârstă de 53 de ani, guvernează fără întrerupere din 2014. Luni, 8 mai, a fost acuzat de stradă că are o responsabilitate cel puțin indirectă pentru dubla tragedie.

Pe 3 mai, un băiat de 13 ani și-a ucis opt dintre colegii de clasă și îngrijitorul școlii sale cu o armă furată de la tatăl său. Două zile mai târziu, un tânăr de 21 de ani, având un adevărat arsenal de război, a ucis opt oameni într-o odisee sângeroasă la aproximativ cincizeci de kilometri mai spre sud.

În fața acestei duble drame, președintele Vucici a promis vinerea trecută că va soluționa problema prin dezarmarea ”aproape completă” a concetățenilor săi. Dar măsura este considerată insuficientă de către sârbii care au ieșit în stradă luni seara. ”Reducerea numărului armelor este un lucru bun, dar nu este cheia problemei. Trebuie să punem capăt acestei atmosfere de violență acumulată de generații”, consideră Ana Miloșevici, kinetoterapeută venită la manifestații împreună cu mama și fiica ei, făcând referire la istoria tragică a războaielor din fosta Iugoslavie.

”Vucici este primul responsabil”

Manifestanții au cerut și demisia ministrului de interne, pe lângă cea a ministrului educației, anunțată duminică. Ei doresc, de asemenea, încetarea programelor ultraviolente de reality show difuzate pe canalele de televiziune apropiate guvernului, care au devenit adevărate instrumente de propagandă în slujba lui Vucici, care a luat drept model Ungaria lui Viktor Orban, deși dă asigurări că vrea să-și conducă țara în Uniunea Europeană.

”În unele dintre aceste programe apar oameni condamnați pentru crimă”, amintește Ana Miloșevici, cu referire la admirația toxică pentru mafie răspândită în țară.

”Indirect, Vucici este principalul vinovat, pentru că el este cel care a creat această atmosferă de ură și toate atacurile pe care le vedem în presa aservită lui”, susține deputata Marinika Tepici, unul dintre liderii opoziției sârbe, care a condus luni marșul de protest fără a face vreo declarație, pentru a evita acuzațiile de instrumentalizare a manifestației.

Foarte dezbinate în fața lui Vucici, care a câștigat majoritatea sondajelor din 2014 încoace, partidele de opoziție au căzut acum de acord în privința unei liste de revendicări și a organizării unei noi demonstrații masive vineri.

Alături de liderii opoziției așa-zis pro-europene, mai mulți lideri ai dreptei naționaliste și pro-ruse au participat la protestul de luni seară, purtând tricouri cu simbolul ”Z” al armatei ruse din Ucraina. Aliniați cu Moscova, ei atribuie responsabilitatea pentru cele două crime ”valorilor occidentale” și militează pentru ca Serbia să întrerupă negocierile privind viitorul Kosovo sau aderarea la UE.

Aceste viziuni diametral opuse pun la îndoială capacitatea protestului de a păstra un front unit în zilele următoare.

Semn că nu va exista comuniune națională, în ciuda amplorii dublei drame, Vucici i-a criticat și pe protestatari pe unul dintre canalele de televiziune, la cizma sa luni seară. Numind protestul drept ”o rușine”, el a acuzat opoziția că dorește să ”manipuleze sentimentele sârbilor în cel mai brutal mod”.

”Din păcate, în toate societățile apar tragedii”, a mai relativizat el. Un mod de a spune că, în ciuda acestor două băi de sânge, nu intenționează să-și schimbe modul de guvernare.

Sursa: RADOR