Coordonatorul unui organism pentru problemele legate de integrarea europeană a Serbiei, Dragisa Mijacic, a spus că șansa de a deschide clusterul 3 în negocierile de aderare în decembrie este mică, a informat agenția sârbă de știri Tanjug.

Potrivit acestuia, există posibilitatea ca, la începutul anului viitor, după ce Polonia preia președinția UE, să se ridice din nou această problemă, scrie Mediapool.

Mijacic, care este și coordonatorul Grupului de lucru al Convenției Naționale Sârbe privind UE pentru Capitolul 35, a declarat, într-un interviu acordat Tanjug, că Bulgaria nu este de acord cu deschiderea clusterului 3 din cauza anumitor probleme bilaterale pe care dorește să le rezolve pe această cale.

El a menționat că Bulgaria face același lucru și în cazul procesului de integrare europeană a Macedoniei de Nord, iar în Serbia rezolvă în primul rând problemele din domeniul politicii educaționale a minorității naționale bulgare.

La începutul săptămânii trecute, statele membre UE nu au reușit să ajungă la un acord privind deschiderea clusterului 3 „Competitivitate și creștere favorabilă incluziunii” în negocierile cu Serbia, amintește BTA.

Țările baltice, Finlanda, Suedia, Țările de Jos, Croația și Bulgaria, au votat împotriva deschiderii clusterului, a declarat președintele sârb, Aleksandar Vucic, la începutul acestei săptămâni.

În ceea ce privește alte țări al căror acord politic a lipsit, Mijacic a spus că țările baltice, Suedia și Finlanda au luat această poziție deoarece Belgradul nu a impus sancțiuni împotriva Moscovei și Olandei din cauza statului de drept în Serbia. „Serbia este criticată pentru multe lucruri. Croația în special în problema situației din Kosovo și Metohia și a normalizării relațiilor dintre Belgrad și Pristina, deoarece în ultimii ani Croația a fost un bastion al protecției intereselor Kosovo în UE”, a spus Mijacic.

Serbia nu recunoaște independența declarată a fostei sale provincii Kosovo, anunțată în 2008. Cele două țări negociază pentru normalizarea relațiilor cu medierea UE.

La sfârșitul lunii octombrie, raportul Comisiei Europene privind progresele Serbiei remarcau că, din punct de vedere tehnic, țara îndeplinește condițiile pentru deschiderea clusterului 3 „Competitivitate și creștere favorabilă incluziunii”, care acoperă un total de opt capitole.

Cu toate acestea, în document, Comisia a recomandat autorităților sârbe să respecte politica externă comună a UE și să impună sancțiuni Rusiei din cauza războiului din Ucraina.

Serbia, o țară candidată pentru aderarea la UE, a refuzat să se alăture sancțiunilor occidentale împotriva Rusiei, impuse în urma invaziei sale asupra Ucrainei, deși Belgradul a condamnat agresiunea Moscovei.

Mijacic a subliniat că deschiderea clusterului 3 este în prezent în discuție în Comitetul Reprezentanților Permanenți ai Statelor Membre ale UE (COREPER).

El crede, de asemenea, că dacă clusterul 3 nu va fi deschis în următoarele luni, Serbia nu va avea posibilitatea de a negocia pentru aderarea la UE în perioada următoare.

sursa: RADOR RADIO ROMÂNIA