Serbia trebuie să se decidă de ce parte dorește să fie, declară președinta Comisiei Europene

UE are nevoie de semne clare că Serbia împărtășește valorile europene și condamnă agresiunea Rusiei, spune șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.
"Serbia trebuie să se decidă de ce parte dorește să fie. Noi dorim ca Serbia să fie alături de noi, dar avem nevoie de semne clare că această țară ne împărtășește valorile și condamnă agresiunea Rusiei”, a declarat președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în interviul acordat cotidianelor "Wiener Zeitung" și "Kleine Zeitung" din Austria, adăugând că direcțiile politicii externe a statelor candidate sunt foarte importante.
"Bineînțeles că așteptăm ca toți să tragă în aceeași direcție", a declarat Von der Leyen.
Întrebată cât depinde procesul de integrare europeană a Balcanilor de Vest de Ucraina, Von der Leyen a răspuns că statele candidate din Balcanii de Vest sunt înaintea Ucrainei. "Am speranța că vom găsi soluții, că în final vom putea să ne respectăm promisiunile și vom începe negocierile de aderare. De exemplu, Bosnia și Herțegovina va putea începe negocierile când va îndeplini cele 14 condiții. În Balcanii de Vest s-au înregistrat progrese și trebuie să le recunoaștem", a declarat președinta Comisiei Europene, potrivit B 92.
Întrebată când va adera Ucraina la UE, Von der Leyen a arătat că pentru aderare sunt importante progresele. "De statele candidate depinde cât de repede se apropie de UE. De exemplu, Turcia și Slovacia au primit statutul de stat candidat în 1999. Slovacia a implementat reformele necesare și cinci ani mai târziu a devenit stat membru UE, însă Turcia este mai departe decât oricând de aderare", a explicat președinta Comisiei Europene.
Sursa: RADOR
Vučić: Serbia, Albania, Macedonia de Nord ar putea boicota summitul UE
Liderii de stat sau de guvern din Serbia, Albania și Macedonia de Nord anunță miercuri (22 iunie) dacă vor lua parte la summitul UE din această săptămână, în care se va discuta despre extinderea Uniunii, din perioada 23-24 iunie.
Președintele sârb Aleksander Vučić a scris pe Twitter că a discutat cu premierul albanez Edi Rama și cu premierul macedonean Dimitar Kovačevski despre summit. „În urma consultărilor cu guvernele și consilierii noștri, am decis să anunțăm decizia noastră mâine la prânz dacă vom participa sau nu la această întâlnire”, a comunicat Vučić.
Drumul spre UE al Macedoniei și Albaniei este blocat de mai mulți ani, anterior din cauza corupției, a criminalității ridicate și a problemelor legate de azil, și acum din cauza unui veto al Sofiei asupra candidaturii Macedoniei de Nord din cauza unor dispute culturale și istorice, amintește EURACTIV.com.
Comentarii