Președintele sârb Vucic a susținut duminică că partidul său (SNS) a câștigat alegerile municipale care au servit drept test pentru guvern după luni de proteste, dar și lista de opoziție susținută de mișcarea studențească a susținut victoria.

Pretinzând că se bazează pe „registrele” oficiale de la Comisia Electorală din Kosjeric, un orășel de 10.000 de locuitori din vestul țării, Aleksandar Vucic a declarat că SNS (dreapta naționalistă) a câștigat 3.686 de voturi, adică puțin peste 50%, față de 49,3% pentru mișcarea studenților, vârful de lance al manifestațiilor, notează AFP (Franța). 

„Am câștigat pentru că oamenii au ales statul, pentru că oamenii au spus 'Nu veți distruge Serbia'”, a adăugat domnul Vucic la o conferință de presă la Belgrad, acuzând apoi protestatarii că sunt plătiți și că vor să-l răstoarne de la putere, afirmație pe care o repetă în mod regulat.

De asemenea, președintele sârb a lăudat prezența la vot, care a fost de 84% față de 73% la ultimele alegeri din 2021, potrivit cifrelor pe care le-a furnizat.

Au fost chemați la vot și locuitorii din Zajecar (est), un oraș de aproximativ 40.000 de locuitori. Potrivit președintelui, SNS a câștigat acolo cu 48% din voturi, față de aproape 38% pentru o listă de opoziție.

Cu câteva ore mai devreme, la Kosjeric, imediat după închiderea urnelor, susținătorii listei de opoziție revendicaseră totuși victoria. „Victoria a început. Să sărbătorească toată Serbia”, a declarat Slavica Pantovic, șefa listei „Uniți pentru Kosjeric”, în fața mulțimii, fără a aștepta anunțul oficial al comisiei electorale.

„Nu avem nicio îndoială cu privire la victorie și nimeni nu ne poate priva de ea”, a reacționat ea după discursul președintelui, adăugând că votul ar trebui anulat în unele secții de votare din cauza unor „nereguli”.

Ziua s-a desfășurat într-o atmosferă tensionată, susținătorii SNS și susținătorii listei de opoziție inundând orașul.

Polițiștii, prezenți în număr mare, au fost nevoiți să intervină de mai multe ori în timpul ciocnirilor sau să le prevină.

„Prezența mare la vot este un lucru bun”, a declarat duminică seară Rasa Nedeljkov, șeful ONG-ului Crta, apropiat mișcării de protest. 500 dintre observatorii săi au monitorizat votul. Dar el a deplâns „neregulile” din „86% din secțiile de votare” din Zajecar și „55%” din secțiile de votare din Kosjeric.

Protestele au zguduit Serbia zilnic de la prăbușirea unui baldachin de beton la o gară din Novi Sad (nord), pe 1 noiembrie, ucigând 16 persoane, inclusiv doi copii.

Mișcarea a dat jos guvernul la sfârșitul lunii ianuarie. Un nou prim-ministru a fost numit, dar protestatarii cer acum alegeri anticipate.

Sursa: Rador Radio România