UPDATEPremierul sârb Milos Vucevic și-a anunțat demisia, pe fondul protestelor studențești

Premierul sârb Milos Vucevic și-a anunțat marți demisia, după aproape 3 luni de proteste studențești contra guvernului, declanșate după prăbușirea, anul trecut, a unei porțiuni din acoperișul gării din Novi Sad în care și-au pierdut viața 15 oameni.
UPDATE
''Pentru ca tensiunea în societate să nu mai continue să crească, am luat această decizie. Fără îndoială, sunt mândru de tot ce am făcut. Sunt mândru de miniștri, de cabinet și îi mulțumesc președintelui pentru munca comună'', a declarat Vucevic într-o conferință de presă la care nu s-au adresat întrebări.
''Am avut o lungă întrevedere cu președintele (sârb Aleksandar Vucic - n.r.) în această dimineață, am discutat despre toate și mi-a acceptat argumentele'', a adăugat Vucevic, care a fost primar al orașului Novi Sad în perioada 2012- 2022.
De altfel, în mandatul lui au început lucrările de renovare ale gării din acest oraș, încheiate cu câteva luni înaintea accidentului.
Potrivit EFE, și actualul primar din Novi Sad, Milan Djuric, își va prezenta marți demisia, notează Agerpres.
****
Câteva mii de studenți sârbi au început luni blocarea timp de 24 de ore a unui important nod rutier din Belgrad pentru a denunța corupția și pentru a cere să se facă lumină deplină asupra accidentului mortal de la gara din Novi Sad, scrie AFP.
„Toți la blocadă”, „toți în stradă”: cu fluiere la gât, studenții, grupați în diferite cortegii, și-au părăsit universitățile în jurul orei locale 9:00 pentru a se se aduna la Autokomanda, unul dintre principalele noduri rutiere din Belgrad.
Studenții au sosit în valuri toată dimineața, înainte de a păstra 15 minute de reculegere în memoria celor 15 persoane ucise când acoperișul de beton al gării din Novi Sad, al doilea oraș al Serbiei, s-a prăbușit pe 1 noiembrie.
O parte din populație vede în acest dezastru o ilustrare a corupției și neglijenței autorităților, într-o țară care, sub președinția naționalistului Aleksandar Vucic, la putere din 2012, s-au înmulțit șantierele și proiectele majore.
Revendicările au fost aceleași de la începutul protestului: publicarea tuturor documentelor referitoare la renovarea stației care tocmai fusese finalizată de trei companii - chineză, ungară și franceză - , arestarea celor suspectați că ar fi atacat fizic elevii și profesorii încă de la începutul protestelor, eliminarea acuzațiilor împotriva studenților arestați și o creștere cu 20% a bugetului pentru învățământul superior.
„Nu se pune problema să cerem un guvern de tranziție, să răsturnăm autoritățile sau ceva de genul acesta. Pur și simplu cerem ca instituțiile să-și facă treaba și să răspundă celor patru cereri pe care le-am făcut. Asta e tot”, explică Uros Velimirovic, 22 de ani, un student la inginerie electrică aflat în mulțime.
„Așteptăm ca toate cererile noastre să fie îndeplinite, iar dacă refuză, atunci vom rămâne aici până vor fi îndeplinite”, a spus Tamara Crnogorac, 20 de ani, studentă la științe.
De asemenea, zeci de fermieri au sosit la Belgrad cu intenția declarată de a-i proteja pe studenți prin parcarea tractoarelor în jurul mitingului, la fel ca și unele dintre cluburile de motociclism din capitală.
Numeroși studenți au fost răniți încă de la începutul demonstrațiilor de către șoferii care forțaseră cordoanele de securitate, organizate din start chiar de manifestanți.
Vineri, în timpul unei demonstrații care a adunat peste 50.000 de oameni la Belgrad, conform unui organism independent compus din jurnaliști și activiști, o studentă a fost doborâtă de o șoferiță în vârstă de 25 de ani, care a demarat în timp ce fata se afla în fața mașinii ei.
Videoclipurile virale ale incidentelor l-au determinat pe președintele sârb, care se confruntă cu o furie fără precedent de când a venit la putere în urmă cu 12 ani, să ceară poliției să securizaze protestele. Ancheta cu privire la accidentul de la gară este încă în curs, iar peste o duzină de persoane au fost puse sub acuzare, printre care și fostul ministru al Transporturilor, Goran Vesic.
Sursa: Rador Radio România
Comentarii