"Recentele declarații incendiare ale oficialilor din Kosovo și Serbia, în special declarațiile referitoare la posibile conflicte și război în Balcanii de Vest provoacă o mare îngrijorare", a comunicat Serviciul European de Acțiune Externă (SEAE).

"Înalții oficiali din Serbia și Kosovo vor fi considerați responsabili de orice escaladare care va conduce la creșterea tensiunilor și violențelor în regiune", se adaugă în comunicatul SEAE și se face apel la ambele părți să renunțe imediat la declarațiile agresive și neprietenoase și să se comporte responsabil, relatează BETA.

"Toate problemele deschise trebuie rezolvate prin dialogul Serbia-Kosovo, mediat de Uniunea Europeană. UE așteaptă ca președintele Serbiei, Aleksandar Vucici, și premierul Kosovo, Albin Kurti, să discute despre aceste probleme în timpul următoarei runde a dialogului la nivel înalt la 18 august, la Bruxelles.

Ajungerea la un acord cu caracter juridic obligatoriu privind normalizarea deplină a relațiilor necesită un climat care contribuie la restabilirea încrederii, reconcilierii și bunelor relații, în care acordurile anterioare trebuie respectate și implementate deplin și aici nu este loc de acțiuni și declarații care nu sunt compatibile cu interesul general și obiectivele strategice ale regiunii", se subliniază în comunicatul SEAE

E regretabil că UE nu își recunoaște propriile greșeli, declară premierul Serbiei

 a reacție la comunicatul Serviciului European de Acțiune Externă (SEAE) în care se exprimă îngrijorare din cauza retoricii incendiare dintre Belgrad și Pristina, premierul Serbiei, Ana Brnabici, a declarat că este trist că Uniunea Europeană nu-și recunoaște propriile greșeli și nu a reacționat la provocările premierului Kosovo, Albin Kurti.

"Dacă UE s-ar fi asigurat de respectarea Acordului de la Bruxelles și ar fi garantat respectarea drepturilor fundamentale pentru sârbii din Kosovo, astăzi lucrurile ar sta cu totul altfel. Acesta este motivul pentru care vă rog să încetați cu ipocrizia", a transmis Brnabici pe Twitter, adăugând că dacă cineva ar citi comunicatul SEAE ar putea crede că este 1 aprilie și ar "putea crede că este vorba de o păcăleală", potrivit RTS.

"De 175 de zile, Albin Kurti provoacă conflicte cu sârbii. Suntem în anul care va rămâne în amintire drept anul în care Kurti a lipsit sârbii din Kosovo de un drept fundamental – dreptul de a vota. În afară de comunicate inutile, UE nu a făcut nimic în acest sens", a apreciat Brnabicu, adăugând că spre deosebire de Kurti, președintele Serbiei, Aleksandar Vucici, a promovat mereu pacea și stabilitatea.

"Au trecut zece ani de la semnarea Acordului de la Bruxelles și UE nu poate garanta implementarea lui. UE a recunoscut că nu îl poate obliga pe Kurti să formeze Uniunea Comunităților Sârbești din Kosovo", a menționat Brnabici, adăugând că este "trist să vezi că UE nu își recunoaște propria greșeală pentru tot ce se întâmplă în prezent".

Sursa: RADOR