Libertatea presei și drepturile consumatorilor se numără printre subiectele importante aflate pe agenda plenului Parlamentului European de săptămâna aceasta.

Eurodeputații se tem că pluralismul mass-mediei este în pericol în mai multe țări din Uniunea Europeană și vor să atragă atenția asupra presiunii și hărțuirii crescânde cu care se confruntă jurnaliștii.

În prima zi a plenului de săptămâna aceasta (23-26 noiembrie) are loc o dezbatere privind situația libertății presei în UE. În urma dezbaterii, europarlamentarii vor vota miercuri o rezoluție, concentrându-se în special pe ingerințele politice, pe protecția jurnaliștilor, pe amenințări precum proliferarea discursurilor de incitare la ură și a dezinformării, precum și pe rolul platformelor de internet.

Proiectul de text adoptat de Comisia pentru libertăți civile subliniază „încercările guvernelor unor state membre de a reduce la tăcere mijloacele de informare critice și independente” și insistă asupra faptului că nu ar trebui alocate fonduri UE către canale media controlate de guvern sau pentru finanțarea propagandei.

Într-o dezbatere separată care va avea loc miercuri, eurodeputații vor discuta cu reprezentanți ai Consiliului și ai Comisiei Europene despre interferența Ungariei în mass-media din Slovenia și Macedonia de Nord.

Consumatorii din UE vor putea în curând să își apere drepturile în mod colectiv

În urma acordului la care au ajuns negociatorii PE și miniștrii UE în iunie, plenul Parlamentului European urmează să dezbată marți și să aprobe miercuri poziția Consiliului privind acțiunile de reprezentare.

Noile norme vor impune statelor membre să instituie mecanisme pentru acțiuni de reprezentare care să garanteze protejarea adecvată a consumatoriilor împotriva prejudiciilor colective, asigurând, în același timp, garanții împotriva acțiunilor abuzive în justiție.

Acest lucru va oferi consumatorilor noi drepturi de a solicita în mod colectiv atât măsuri reparatorii, cât și măsuri de încetare, prin intermediul unor entități calificate (de exemplu, organizații ale consumatorilor sau organisme publice) și va îmbunătăți accesul acestora la justiție.

Directiva face distincție între acțiunile naționale și cele transfrontaliere, cu o serie de criterii armonizate pentru desemnarea entităților calificate pentru cazurile transfrontaliere. Aceasta se va aplica acțiunilor de reprezentare introduse la data aplicării sau după această dată.

„Dreptul la reparație” al consumatorilor din UE

Eurodeputații dezbat luni și votează miercuri asupra modalităților de stimulare a sustenabilității prin promovarea reutilizării și reparației, și prin abordarea practicilor care reduc durata de viață a produselor.

În proiectul de rezoluție privind o piață unică mai sustenabilă, eurodeputații solicită Comisiei să acorde consumatorilor un „drept la reparație”, făcând reparațiile mai atractive, mai sistematice și mai eficiente din punctul de vedere al costurilor, fie prin garanții pentru piesele înlocuite, fie printr-un acces mai bun la informațiile privind reparațiile și întreținerea.

Aceștia insistă, de asemenea, asupra creșterii sprijinului pentru piețele bunurilor second-hand, solicită măsuri de combatere a practicilor care reduc în mod intenționat durata de viață a unui produs și susțin producția sustenabilă.

Eurodeputații își reiterează solicitarea unui sistem comun de încărcătoare pentru a reduce deșeurile electronice și analizează dacă produsele și serviciile ar trebui etichetate în conformitate cu sustenabilitatea lor (de exemplu, un contor de utilizare și informații clare cu privire la durata estimată de viață a unui produs).