Fostul premier revine în funcție după opt ani de mandat ai partidului Lege și Justiție și promite că "va alunga întunericul", notează Courrier International.

Într-un cinematograf din Varșovia, luni, în sala plină nu se proiecta un blockbuster spectaculos sau vreo comedie la modă. Spectatorii urmăreau în direct votul de încredere al guvernului conservator în Dietă, Camera inferioară a Parlamentului. Semn că "interesul pentru procedură este mare", comentează The Guardian.

Iar când Mateusz Morawiecki, premierul dreptei conservatoare, nu a primit acest vot de încredere (190 de voturi din 266), "mulți dintre cei prezenți s-au ridicat în piciare și au strigat de bucurie", descrie cotidianul britanic.

"Polonia pune capăt erei ultraconservatoare", rezumă El País. Țara a "închis mandatul de opt ani" al guvernului condus de Partidul Lege și Justiție (PiS) "care a împins țara la marginile Uniunii Europene, compromițând statul de drept", estimează ziarul.

"Acest lucru a deschis calea lui Donald Tusk pentru a forma un guvern centrist, pro-european", scrie Politico. Prim-ministru din 2007 până în 2014 înainte de a prelua cârma Consiliului European (2014-2019) și de a câștiga apoi "o victorie surpriză" la alegerile din 15 octombrie, "Donald Tusk s-a întors", afirmă site-ul.

"Mulțumesc Polonia. Este o zi frumoasă. Nu pentru mine, ci pentru toți cei care au crezut profund în toți acești ani că lucrurile se vor rezolva", a declarat liderul după votul de încredere în favoarea sa (248 pentru, 201 împotrivă). "Începând de mâine, vom putea îndrepta greșelile, astfel încât toată lumea, fără excepție, să se simtă acasă", a continuat liderul, care s-a angajat să "alunge întunericul" și să "respingă răul".

"În pofida succesului Coaliției Civice, o alianță de trei partide, în alegeri, Lege și Justiție a rămas cel mai reprezentat partid în Dietă și a întârziat tranziția, sub impulsul președintelui Andrzej Duda – "loial" partidului, relatează Washington Post.

Votul de luni a confirmat inevitabilul. Washington Post îl numește "un moment de catarsis pentru mulți în Polonia".

Gazeta Wyborcza merge mai departe și evocă "un moment istoric", de vreme ce "însăși democrația este în joc în această mare victorie". Ziarul de stânga notează că "peste 11,6 milioane de alegători așteaptă acest moment de aproape două luni, chiar de opt ani", și denunță manevrele președintelui Duda.

"Nomenclatura arogantă și autoritară a PiS a pus mâna pe putere fără demnitate, sfidând voința suverană, pe care îi plăcea să o invoce, călcând în picioare statul de drept. Acest lucru nu ne surprinde. […] Ei pleacă. Nimic mai bun nu i s-ar fi putut întâmpla Polonieu anul acesta", putem citi în cotidian.

"Este și sfârșitul opresiunii umilitoare a poporului liber. Polonia, o țară din UE, a devenit o fermă cu un singur om, stăpânit de fobii și obsesii pline de ură. Timp de opt ani nu a existat un guvern, doar un pseudo-guvern. Nu a existat o Dietă, doar o pseudă-dietă. A existat un fals tribunal constituțional, un fals Consiliu Național al Magistraturii…" 

Obstacole mari

The Guardian enumeră unele dintre nemulțumirile față de Partidul Lege și Justiție: "a transformat mass-media de stat în instrumente de propagandă" sau chiar "a erodat drepturile minorităților și a menținut certurile cu UE".

Revenirea lui Tusk a fost salutată de Uniunea Europeană, care a blocat fonduri către Polonia din cauza tensiunilor cu guvernul partidului Lege și Justiție. "Semn al ușurării generate la Bruxelles de numirea lui Donald Tusk, la doar câteva minute după vot, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, l-a felicitat pe noul prim-ministru polonez", remarcă El País.

La rândul său, Frankfurter Allgemeine Zeitung a constatat că relațiile cu Varșovia s-ar putea încălzi rapid odată cu sfârșitul "campaniei antigermane a PiS".Dar "euforia" din Polonia este însoțită de "așteptări mari", avertizează Washington Post.

În dorința sa de a "remedia greșelile", cum ar fi restabilirea dreptului la avort până la douăsprezece săptămâni, guvernul domnului Tusk se va confrunta cu mai multe obstacole, printre care veto-ul președintelui Duda, caruia i-au mai rămas doi ani de mandat, sau justiția, cu mulți magistrati plasați în functii de importante de către partidul Lege și Justiție în opt ani.

În plus, PIS va rămâne în peisajul politic, iar liderul său, Jaroslaw Kaczynski, "nu-și ascunde aversiunea față de Donald Tusk", subliniază Fakt. După votul care a confirmat venirea la putere a adversarului său, el a afirmat că este "sfârșitul democrației în Polonia".

Un prim examen pentru Tusk va fi reacția la decizia CEDO, care a condamnat Polonia pentru nerecunoașterea căsătoriilor cuplurilor homosexuale. El va avea de înfruntat puternica Biserică Catolică, o oponentă a recunoașterii legale a cuplurilor de același sex.

Sursa: RADOR RADIO ROMANIA