Ursula von der Leyen a salutat miercuri planul de redresare și reziliență prezentat de Belgia, subliniind că va accelera tranziția verde și digitală.

Belgia vrea să obțină 5,9 miliarde de euro din Mecanismul de Redresare și Reziliență, sub formă de granturi. 

Potrivit Comisiei, 50% dintre fonduri vor fi utilizate pentru măsuri de mediu, iar 27% din alocări sunt pentru tranziția digitală. 

În caul Franței, 46% din valoarea totală a planului, de 39,4 miliarde de euro, este dedicată măsurilor climatice. Pentru tranziția digitală, Franța a rezervat 21%. Franța solicită doar fonduri nerambursabile prin planul său de redresare.

Mecanismul de redresare și reziliență este elementul central al instrumentului NextGenerationEU, cu împrumuturi și granturi în valoare totală de 672,5 miliarde de euro. Fondurile pot fi utilizate pentru sprijinirea reformelor și a investițiilor făcute de țările UE pentru a atenua impactul economic și social al pandemiei de COVID-19 și a face economia Europei mai durabilă, mai rezilientă și mai bine pregătită pentru provocările și oportunitățile oferite de tranziția către o economie verde și de tranziția digitală.

Pentru a accesa fonduri din cadrul Mecanismului de redresare și reziliență, statele membre prezintă planuri naționale de redresare și reziliență, care vor fi aprobate de Consiliul UE, în urma unei evaluări făcute de Comisia Europeană. 

Săptămâna trecută, Comisia Europeană a publicat evaluările făcute planurilor depuse de Spania, Portugalia, Grecia, Danemarca și Luxemburg. Luni a fost rândul Austriei și Slovaciei, urmate marți de Italia, Letonia și Germania.