Deputatul european Siegfried Mureșan, negociator-șef al Parlamentului European pentru Bugetul UE din 2024, a prezentat marți, în Comisia pentru bugete a Parlamentului, prima propunere de rectificare a bugetului anual.

"Prin revizuirea Cadrului Financiar Multianual (CFM) 2021 - 2027, aprobată luna trecută, am decis să alocăm mai multe fonduri pentru noile priorități ale Uniunii Europene: protecția securității externe, securitatea și apărarea în interiorul UE, precum și pentru crearea Facilității pentru Ucraina în valoare de 50 de miliarde de euro. Proiectul de rectificare a Bugetului UE 2024, pe care l-am prezentat astăzi, cuprinde modificările bugetare anuale ca urmarea a revizuirii CFM. Mă refer, în primul rând, la alocarea a 4,8 miliarde de euro pentru sprijinirea Ucrainei. Această sumă reprezintă alocarea anuală din componenta de fonduri nerambursabile a facilității de 50 de miliarde de euro pentru Ucraina. Rectificarea mai cuprinde, totodată, o alocare de 376 de milioane de euro către Fondul European de Apărare, ca parte a Platformei "STEP" care încurajează investițiile în industriile strategice ale Uniunii Europene", a spus Mureșan, citat într-un comunicat de presă.

"Aceste alocări nu au putut fi incluse de la început în Bugetul UE 2024 pe care l-am votat anul trecut fiindcă nu existau suficiente resurse de finanțare în forma inițială a Cadrului Financiar Multianual (CFM) al UE pe baza căruia se adoptă bugetele anuale. Forma inițială a CFM a fost votată în 2020, înainte de apariția noilor priorități europene cauzate în mare parte de războiul declanșat de Rusia în Ucraina. De aceea a fost nevoie de revizuirea CFM, care a fost adoptată luna trecută, la trei luni după adoptarea bugetului anual", a declarat deputatul european.

"Obiectivul meu este să obținem un vot final pe această rectificare cât mai devreme, în sesiunea plenară a Parlamentului European din luna aprilie, deci înainte de începerea campaniei pentru alegerile europene. Ne asigurăm, în felul acesta, că banii ajung cât mai repede acolo unde este nevoie de ei", a mai spus Siegfried Mureșan.