România va solicita ca, în perioada de tranziție spre o economie verde, să poată retehnologiza termocentralele pe cărbune în centrale alimentate de gaze naturale, pentru reducerea emisiilor, susține eurodeputatul PNL Siegfried Mureșan.

„Atât energia nucleară, cât și energia pe gaz sunt soluții pentru ca România să treacă mai ușor de la producția energetică actuală la producția energetică fără emisii”, a declarat Mureșan, vineri, într-o conferință de presă despre finanțarea măsurilor propuse în viitorul Pact Ecologic.

„De aceea, dacă, în contextul Pactului Ecologic European, se va decide renunțarea la producția de energie pe cărbune, noi vom solicita ca, în perioada de tranziție spre o economie verde, să putem retehnologiza termocentralele pe cărbune din România în termocentrale pe gaz prin investiții din fonduri europene”, a adăugat Siegfried Mureșan, care este raportor al Parlamentului European pe finanțarea Pactului Ecologic European.

Comisia Europeană a propus un pact ecologic (Green Deal), care va face Uniunea Europeană până în 2050 neutră din punct de vedere al emisiilor - adică va emite mai puțin dioxid de carbon decât poate natura să absoarbă.

Pentru a atinge acest obiectiv, Europa trebuie să renunțe treptat la industrii puternic poluatoare, iar energia este unul dintre domeniile cele mai afectate. 

„Tranziția către o economie verde va însemna că fiecare dintre noi va trebui să se adapteze. Regiunile care trebuie să se adapteze cel mai mult vor fi ajutate, inclusiv financiar”, a punctat Siegfried Mureșan.


Eurodeputatul a menționat, printre altele, principalele regiuni carbonifere din România - Valea Jiului și bazinul Olteniei - unde vor putea fi finanțate proiecte și din recent anunțatul Fond pentru Tranziție Justă, cu o valoare de 7,5 miliarde de euro, fonduri nerambursabile alocate pentru a ajuta tranziția regiunilor celor mai afectate.

„Eu voi cere ca aceste 7,5 miliarde de euro să meargă către investiții durabile, în industrie sustenabilă, în inovare, în sprijinirea IMM-urilor și a tinerilor antreprenori. Nu vreau să folosim acești bani în focuri de paie precum măsuri de reconversie profesională care nu au avut efectul scontat. Degeaba convertești un miner în brutar sau frizer dacă nu există locuri de muncă”, a spus Mureșan.

România are în acest moment un mix energetic bun, subliniază eurodeputatul PNL, dar este esențial să ni se permită utilizarea gazului în perioada de tranziție. 

„Noi, în România, știm că tranziția durează foarte mult. În momentul în care va fi acceptată tehnologia pe gaz ca sursă de tranziție, vom putea folosi resursele de gaze timp de câteva decenii”, a punctat Siegfried Mureșan.

Și guvernul României are aceeași poziție. Pentru a atinge ținta de reducere a emisiilor, va fi nevoie de închiderea capacităților de cărbune, dar va trebui să folosim obligatoriu gazul drept combustibil de tranziție și, obligatoriu, va trebui să dezvoltăm și energia nucleară, susține Virgil Popescu, ministrul economiei, energiei și mediului de afaceri.

„Gazul este entru noi o prioritate. Nu putem realiza Pactul verde fără gaz. Trebuie să deblocăm proiectele din Marea Neagră și trebuie finalizate proiectele de interconectare a rețelelor de gaze cu ale țărilor din regiune”, a spus Popescu, la un alt eveniment pe tema Green Deal, organizat joi.