Sistemul antiaerian românesc CA-95 SAM este operat în Ucraina și păstrează schema originală de culori, potrivit unor imagini de pe frontul din Ucraina, publicate pe Telegram.

Armata Română are în dotare doar 48 de sisteme autopropulsate antiaeriene CA-95 – cel puțin câteva dintre ele apără deja cerul Ucrainei, scrie Defense Express.


De menționat că România nu a precizat niciodată ce ajutor oferă Kievului în războiul contra Rusiei.

Forțele de Apărare ale Ucrainei sunt echipate cu sistemul antiaerian autopropulsat amfibiu CA-95, produs în România. Pe rețelele de socializare circulă imagini cu acest sistem SAM operat de militarii ucraineni. Totodată, sistemul CA-95 SAM utilizat în Ucraina păstrează schema originală de vopsea românească.

Sistemul românesc autopropulsat antiaerian CA-95 este o copie a sistemului sovietic 9K31 Strela-1 și se află încă în dotarea Forțelor Terestre Române. Vehiculul poate transporta patru rachete sol-aer ghidate prin infraroșu și poate distruge ținte la altitudini cuprinse între 50 și 3.500 de metri, pe distanțe între 800 și 4.200 de metri.

În total, au fost construite sub licență 48 de sisteme autopropulsate antiaeriene CA-95 pentru Armata Română. Pentru acest sistem de apărare aeriană a fost ales șasiul vehiculului TABC-79, spre deosebire de varianta sovietică, care folosea vehiculul blindat amfibiu de recunoaștere BRDM-2.

Până în prezent, nu se știe câte astfel de sisteme au fost livrate Forțelor de Apărare ale Ucrainei.

Este de menționat că Armata Română este în prezent echipată cu o versiune modernizată a sistemului autopropulsat antiaerian CA-95M, realizată de Electromecanica Ploiești, care utilizează rachete A95M-RC.

+++

Pe 21 martie 2024, fostul președinte Klaus Iohannis spunea că România nu va fi mai transparentă în ceea ce privește ajutorul militar pe care România îl acordă Ucrainei, pentru că "suntem lângă front".

"Nu, România nu va fi mai transparentă și pentru asta nici nu o să vă dau detalii cine și pe cine va antrena, dar pot să vă dau un exemplu de proiect de acest tip care mie îmi place foarte mult: este vorba despre antrenarea piloților ucraineni pe aeronave F-16, lucru care se va desfășura într-o bază din România", a spus Iohannis, întrebat dacă România va fi mai transparentă în ceea ce privește ajutorul militar direct pentru Ucraina.

Președintele a mai precizat că pur și simplu "nu mi se pare util să facem publice detalii despre ajutorul militar sau despre unde facem antrenamente cu militarii ucraineni".

"Suntem lângă front. Nu are rost să dăm date via media celor care agresează Ucraina. Aceasta este explicația, dar sigur că toate aceste măsuri sunt agreate de forurile competente și ele sunt gestionate cu foarte mare responsabilitate la noi", a conchis Klaus Iohannis.