Alegerile europene au reprezentat un serios eșec atât pentru președintele francez, Emmanuel Macron, cât și pentru cancelarul german Olaf Scholz, potrivit La Razon.

O revoltă antieuropeană în inima UE care stârnește îngrijorare și frică la Bruxelles, care se teme de un club comunitar fără o cârmă clară și că saltul geopolitic pe care UE trebuie să-l facă în următorii ani, pentru a se confrunta cu Rusia și China, va fi riscant și periculos, potrivit La Razon.

Adevărul este că aceste rezultate electorale au adâncit o serie de probleme care se manifestă de luni de zile. Relația dintre Macron și Scholz este rece, dacă nu chiar înghețată, în ciuda faptului că primul a muncit din greu pentru a învăța limba germană (discrepanțe cu privire la un instrument european de datorie pentru finanțarea apărării sau până unde ar trebui să meargă sprijinul pentru Ucraina, mai ales după ce Macron a deschis ușa trimiterii de trupe), iar cancelarul este perceput, atât la Paris, cât și la Bruxelles, ca un lider slab, prins într-o coaliție guvernamentală care nu pare să aibă întotdeauna un mesaj comun și care a acționat în unele cazuri prin deviere (vezi veto in extremis asupra mașinii cu ardere internă). Un cancelar fără autoritatea morală a Angelei Merkel care, în ciuda defectelor sale, nu a dat niciodată impresia că nu conduce propriul Executiv.

Dar aceste probleme ar putea fi mult mai mari în funcție de ceea ce se întâmplă la alegerile legislative din Franța. Dacă socotelile lui Marcron sunt greșite și nu va reuși să mobilizeze un front anti-Le Pen, el s-ar putea confrunta cu o coabitare cu un prim-ministru al acestei formațiuni ultra. Previzibil, Jordar Baredella, vedeta emergentă care are doar 28 de ani. Potrivit Mariei Demertzis pentru think tank- ul Bruegel, "un lucru este clar: președintele Macron este disperat și în acest joc de poker și-a pus toate cărțile pe masă. Atacul este cea mai bună apărare a sa".

Dacă se va concretiza coabitarea cu Le Pen, acest analist consideră că "extrema dreaptă va încerca să slăbească Uniunea Europeană și să-i submineze poziția în cadrul blocului. Germania, a cărei poziție s-a slăbit, s-ar putea să nu-i poate face pe toți să se unească sub poziția sa pentru a împinge extrema dreaptă". Trebuie avut în vedere faptul că Scholz nu este singurul lider penalizat. Verzii, care fac parte din coaliția guvernamentală și sunt cunoscuți pentru atitudinea lor fermă față de China și Rusia, au fost, de asemenea, aspru pedepsiți la urne.

O altă necunoscută este rolul pe care îl poate juca Giorgia Meloni, marea câștigătoare a acestor alegeri europene, și ce se poate întâmpla în cadrul așa-numitului triunghi Weimar, o înțelegere cordială între Germania, Franța și Polonia, reînnoită după ce pro-europeanul Donald Tusk va câștiga alegerile poloneze din toamnă.

Tabla europeană de șah se poate mișca și este încă greu de știu care vor fi consecințele. Chiar dacă Ursula von der Leyen va câștiga un al doilea mandat în fruntea Comisiei Europene, îi va fi greu să îi conducă pe Cei 27 cu o Franță care se împiedică și o Germanie absorbită în propria ei slăbiciune.

Sistemul semiprezidențial francez înseamnă că politica externă și de apărare cade în sarcina chiriașului de la Palatul Elysée, dar asta nu înseamnă că un ipotetic guvern condus de Le Pen nu ar avea puterea de manevră în multe chestiuni care afectează clubul european. Potrivit lui Holger Schmieding, economist-șef la Bank Berenberg din Londra, în analiza sa pentru The Gobalist, Parlamentul francez este responsabil de controlul cheltuielilor, care pot afecta livrările autorizate pentru Ucraina. Acest lucru ar însemna că Franța ar putea dona doar arme existente, dar nu ar putea să se angajeze la noi comenzi, un semn de slăbiciune care l-ar putea încuraja și mai mult pe Vladimir Putin.

Tocmai, promovarea industriei de apărare se conturează ca una dintre principalele axe ale unui posibil al doilea mandat pentru Von der Leyen. Dar aceste promisiuni pot rămâne zadarnice. "Le Pen a făcut apel să pună capăt proiectelor de apărare dintre Franța și Germania.

Cu un guvern la Paris condus de Le Pen, Uniunea Europeană ar trebui să se străduiască să avanseze o politică de licitații publice mai rațională și mai eficientă, ca să nu mai vorbim de o veritabilă politică europeană de apărare", spune analistul Berenberg, care subliniază și pericolul că o Adunare Franceză controlată de Le Pen va crește deficitul public, care în cazul Franței este acum de 5,5% din PIB, sau întrebarea ce se va întâmpla cu propunerea franceză de consolidare a pieței europene de capital, ca modalitate de îmbunătățire a finanțării companiilor astfel încât acestea să poată concura în mod egal cu Statele Unite sau China.

sursa: RADOR RADIO ROMÂNIA