Premierul ungar este popular și în România.

După toate semnalele, Vladimir Putin, precum și Viktor Orbán se bucură de cea mai mare popularitate în Bulgaria, atât de mult încât premierul iliberal ungar este mai popular în această țară decât în Ungaria, rezultă, printre altele, dintr-un sondaj de opinie efectuat de institutul slovac de cercetare GLOBSEC în opt state membre ale UE: Bulgaria, Polonia, Cehia, Slovacia, Ungaria, România, Lituania și Letonia, scrie Nepszava.

Datele sondajului arată că la mai bine de un an de la declanșarea agresiunii de către Vladimir Putin în Ucraina, aproape o treime dintre bulgari - 32% - au încă o atitudine pozitivă față de președintele rus, în timp ce 60% dintre respondenți au o opinie negativă despre acesta.

Acest procent indică o opinie publică mai pro-rusă decât în Ungaria, în pofida faptului că - așa cum atrage atenția și portalul bulgar Novinite - în politica promovată de Viktor Orbán pot fi observate elemente din ce în ce mai deschise pro-ruse. Mai mult de o cincime dintre unguri (21%) au opinii favorabile în ceea ce privește persoana lui Vladimir Putin, iar 71% dintre respondenți au o părere negativă despre el.

Potrivit sondajului, în Slovacia proporția pro-rusă este, de asemenea, mare: precum în Bulgaria, și aici mai puțin de jumătate dintre intervievați consideră că Moscova este vinovată pentru război, deși această cifră este de 54% și în Ungaria. Ba mai mult, Slovacia s-a dovedit a fi singura țară din cele opt state membre UE analizate în care Statele Unite sunt percepute ca o amenințare la adresa securității.

Sondajul a mai constatat că procentul fanilor lui Viktor Orbán este mai mare în Bulgaria și Slovacia decât în Ungaria: în ambele țări câte 48% dintre respondenți au avut opinii pozitive despre premierul ungar, față de 43% dintre unguri. Este de remarcat faptul că în această ordine Ungaria este este urmată de România: 32% dintre respondenții români au o părere pozitivă despre Viktor Orbán.

Pe de altă parte, în Polonia popularitatea premierului a scăzut considerabil - nu chiar indiferent de politica pro-Putin a Guvernului Orbán -, în prezent fiind de doar 18%. În mod similar, doar în statele baltice examinate, respectiv în Letonia (18%) și Lituania (13%), există o opinie preponderent negativă despre Viktor Orbán. În Cehia, 28% au o părere pozitivă despre premierul ungar.

Sondajul menționează, totodată, că sprijinul lui Viktor Orbán este mai mare în țările în care încrederea în propriul guvern este scăzută. Sondajul atrage atenția asupra faptului că popularitatea premierului iliberal din Ungaria a scăzut brusc în comparație cu perioada de dinaintea alegerilor de anul trecut când a luat anumite măsuri în sprijinul pensionarilor și familiilor.

Sursa: RADOR