Adunarea Națională de la Sofia a adoptat o decizie prin care Consiliul de Miniștri va renegocia Planul de Redresare și Reziliență cu Comisia Europeană.

Hotărârea a fost adoptată cu 187 de voturi pentru, două împotrivă și nouă abțineri, scrie Focus-news.net. Odată cu adoptarea acestei decizii, ministrul interimar pentru gestionarea fondurilor europene, Atanas Pekanov, trebuie să înainteze Comisiei Europene o propunere fundamentată pentru renegocierea planului, până la 31 martie.

Bulgaria renunță la angajamentul de a reduce emisiile de carbon din sectorul energetic cu 40% până la sfârșitul anului 2025, iar funcționarea centralelor pe cărbune trebuie să rămână nerestricționată până cel puțin în 2038.

Motivele adoptării acestei decizii se bazează pe impactul asupra piețelor energetice după începutul războiului din Ucraina.

Scopul este de a limita simultan dependența statelor membre ale UE de importul de petrol, gaze și cărbune și de a accelera tranziția către energie curată, realizarea unui sistem energetic mai durabil și a unei adevărate uniuni energetice. 

Sursa: RADOR