Eurodeputații români din principalele grupuri parlamentare susțin un răspuns comun al Uniunii Europene la criza coronavirusului.

Sunt mai multe inițiative comune lansate de Uniunea Europeană, în contextul pandemiei de COVID-19, de la achizițiile în comun de echipamente medicale, la constituirea rezervelor rescEU, din care face parte și România, a amintit Cristian Bușoi, vicepreședinte PNL și președinte al Comisiei pentru Industrii (ITRE) din Parlamentul European.

În plus, statele membre au posibilitatea de a folosi din banii rămași în acest exercițiu financiar pentru criza coronavirusului, atât pentru susținerea companiilor afectate de măsurile de distanțare socială, cât și pentru consolidarea sistemelor medicale, precum și achiziția de echipamente de protecție, echipamente ATI, a precizat eurodeputatul PNL (membru al grupului popularilor - PPE din Parlamentul European).

„Este un moment în care se discută foarte intens despre sistemele de sănătate din Uniunea Europeană și, în același timp, despre felul în care la nivel european pot fi aduse mai multe prerogative pentru a exista și posibilitatea să se intervină, să se sprijine mai mult sistemele de sănătate”, a spus Cristian Bușoi, într-un webinar pe tema acțiunilor Uniunii Europene și a rolului Parlamentului European în lupta împotriva pandemiei de coronavirus, susținut de Biroul Parlamentului European în România.

La nivelul UE, se aplică principiul subsidiarității în domeniul sănătății, adică majoritatea prerogativelor revin guvernelor din statele membre. 

Totuși, mai multe voci la nivel european pledează pentru o implicare mai mare comunitară, nu doar prin sprijinirea cu fonduri, ci și prin coordonarea politicilor. Parlamentul European a adoptat o rezoluție prin care a cerut mai multe competențe în domeniul sănătății pentru Uniunea Europeană.

Pe de altă parte, după bâlbele de la debutul pandemiei, când mai multe state membre și-au închis granițele unilateral, blocând traseul mărfurilor și traficul de persoane în interiorul UE, Comisia Europeană încearcă să obțină o coordonare la nivelul ridicării restricțiilor.

„Este nevoie să existe o coordonare la nivelul statelor membre în ceea ce privește aceste ridicări de restricții și o monitorizare eventual cu pilotarea parțială, cum se încearcă acum, a redeschiderii școlilor, deși foarte multă lume nu consideră că este o părere bună, existând riscul unor focare”, a spus, în cadrul aceluiași webinar, Ramona Strugariu, eurodeputat USR-PLUS (grupul Renew Europe).

Dar, în acest moment, pentru multe state membre, tema fondurilor alocate sănătății este foarte importantă, iar Cristian Bușoi a spus că se discută crearea unui fond special destinat sănătății.

„În aceste zile se vorbește despre crearea unui fond special destinat sănătății. Cifra este foarte mare, și anume 10 miliarde de euro”, a menționat eurodeputatul PNL.

Și Victor Negrescu, europarlamentar din partea PSD (grupul S&D), a vorbit despre fondul social destinat sănătății, evidențiind că social-democrații europeni își doresc un răspuns medical mai puternic din partea UE. În plus, Negrescu susține că „se poate extinde cooperarea, dar în sensul acesta există o reticență din partea unor state membre privind o evoluție suplimentară și cred că ar trebui să susținem în prim plan noi inițiative și proiecte”.

Deputatul PSD a vorbit și despre unele proiecte mai mici la nivel european, dar care s epot dovedi de mare impact, menționând echipa medicală din România care a fost în Italia pentru a-i ajuta pe omologii lor italieni în lupta cu coronavirusul care poate fi un exemplu în vederea creării unui corp medical la nivel european, dar și extinderea RescEU, un proiect în care România poate juca un rol important.

Toți cei trei eurodeputați, reprezentând cele mai mari trei grupuri din Parlamentul European, au pledat pentru o solidaritate mai mare în interiorul Uniunii și un răspuns puternic al UE la criza provocată de pandemia de COVID-19.