Un sondaj arată că 44% dintre austrieci nu sunt de acord cu primirea României în spațiul Schengen.

Austriecii rămân sceptici în legătură cu extinderea UE prin primirea statelor din Balcanii de Vest, dar și a Ucrainei și Republicii Moldova.

Potrivit unui sondaj al Societății Austriece pentru Politică Europeană (ÖGfE) publicat vineri, nu există o majoritate în favoarea extinderii spațiului Schengen pentru a include România și Bulgaria.

38% dintre austriecii chestionați ar fi în favoarea aderării Bulgariei la spațiul Schengen, în timp ce 42% nu sunt de acord. În cazul României, 36% sunt în favoarea primirii în spațiul de liberă circulație, în timp ce 44% spun că sunt împotrivă.

Cu toate acestea, aprobarea pentru extinderea Schengen se dovedește a fi mai mare decât în urmă cu câțiva ani, scrie APA, preluată de Der Standard. În 2017, doar 23% dintre cei chestionați au fost în favoarea extinderii Schengen, iar 65% au respins aderarea României și Bulgariei.

"Dezbaterea politică despre o extindere a spațiului Schengen este polarizată", a declarat secretarul general al ÖGfE, Paul Schmidt, făcând aluzie la vetoul Austriei împotriva aderării Bulgariei și României. "Bucureștiul și Sofia nu ar trebui să fie victimele conflictului pe termen lung la nivel european privind politica comună de azil și migrație", a spus Schmidt.

47% sunt împotriva aderării R. Moldova la UE

Austriecii sunt reticenți și cu privire la extinderea Uniunii Europene. "Procentul de aprobare  pentru primirea țărilor din Balcanii de Vest în UE a fost de ani de zile mai mult sau mai puțin constant scăzută în Austria", a spus Schmidt.

Bosnia-Herțegovina are în continuare cel mai mare nivel de aprobare pentru aderarea la UE: conform studiului, 29% ar saluta aderarea țării, dar 41% sunt contra. Între 21% și 24% sunt în favoarea aderării Serbiei, Muntenegrului, Albaniei și Macedoniei de Nord. Și mai puțini - 16% - ar aproba aderarea Kosovo.

24% dintre respondenți ar saluta aderarea Ucrainei la UE, iar 49% ar respinge, în timp ce 22% dintre austrieci sunt de acord cu primirea R. Moldova și 47% sunt împotrivă.

50% se opun primirii Georgiei și doar 17% aprobă.

Cea mai mică susținere este pentru Turcia - 8%.

Schengen: După vizita lui Karner, România și Austria vorbesc de lucruri diferite

Mai mult pe EurActiv »