Ministrul spaniol de externe, Jose Manuel Albarez, a declarat recent că Madridul recunoaște deja pașapoartele Kosovo, dar nu și independența țării, a informat AFP, potrivit dnevnik.bg.

La 1 ianuarie au intrat în vigoare reguli care permit deținătorilor de pașapoarte kosovare să călătorească în spațiul Schengen fără vize. Acest lucru a condus la recunoașterea de facto a pașapoartelor din Kosovo de către Madrid. Până acum, Spania, singura dintre cele cinci țări din UE care nu recunoaște independența fostei provincii sârbe, a refuzat intrarea deținătorilor de pașapoarte kosovare, chiar și cu o viză Schengen valabilă.

„Spania aplică această măsură (fără viză) în calitate de membru al spațiului Schengen”, a declarat Albarez reporterilor. Dar "Poziția Spaniei nu s-a schimbat. Spania încă nu recunoaște suveranitatea sau independența Kosovo, deoarece nu recunoaștem declarațiile unilaterale de independență", a adăugat ministrul spaniol de externe, a cărui țară se confruntă cu sentimentul separatist în Țara Bascilor și Catalonia.

Albarez a subliniat că Madridul nu va fi un obstacol în calea dialogului dintre Belgrad și Pristina sau dintre Pristina și UE. Spania, Cipru, Grecia, România și Slovacia nu recunosc Kosovo ca stat independent, care și-a declarat independența față de Serbia în 2008.

sursa: RADOR RADIO ROMÂNIA