Ministerul de externe al Spaniei a comunicat că rezultatul rundei de dialog la nivel înalt dintre Belgrad și Pristina din 27 februarie de la Bruxelles a fost un pas înainte.

Dar încă mai este nevoie de multă muncă pentru a se ajunge la un acord de normalizare a relațiilor, în baza planului european, a mai precizat MAE de la Madrid.

În comunicatul Ministerului spaniol de externe se subliniază că Spania nu își modifică poziția față de autoproclamata independență a Kosovo, scrie RTS.

"Spania va rămâne pe aceeași poziție, respectiv nu recunoaște autoproclamata independență a Kosovo. Noi pledăm ca problema teritoriului Kosovo să se rezolve prin dialogul dintre Belgrad și Pristina. Este momentul să se depună eforturi pentru rezolvarea problemei Kosovo. Salutăm angajamentul șefului diplomației europene, Josep Borrell, și sprijinim activitatea emisarului special al Uniunii Europene pentru dialog, Miroslav Lajčak", se menționează în comunicat și se adaugă că, deși Belgradul și Priștina au acceptat în principiu planul european, la un acord ferm nu se va ajunge fără o foaie de parcurs pentru implementarea planului.

Presiuni asupra opoziției din Kosovo pentru a accepta planul european de normalizare a relațiilor cu Serbia

Diplomații internaționali au avertizat reprezentanții partidelor kosovare de opoziție să nu folosească tema formării Uniunii Comunităților Sârbești (ZSO) din Kosovo în jocurile politice interne, ci să sprijine planul european care reglementează formarea ZSO, amintind că "cei mai puternici aliați ai Kosovo sprijină acest plan".

Ambasada SUA la Belgrad a comunicat că este îngrijorătoare poziția opoziției opoziției față de planul european, care a fost acceptat verbal de cele două părți ca bază a viitoarelor negocieri. Declarațiile liderilor și membrilor Partidului Democrat din Kosovo (DPK) și ai Uniunii Democrate din Kosovo (DSK) privind planul european pentru normalizarea relațiilor dintre Kosovo și Serbia "nu sunt în acord cu sprijinul pe care SUA îl acordă acestui plan", a declarat purtătorul de cuvânt al Ambasadei SUA la Priștina.

Cele mai importante partide de opoziție, DPK și DSK, consideră că planul european nu este în favoarea Pristinei, deoarece "insistă pe formarea ZSO și nu pe recunoașterea reciprocă". Din DSK s-a subliniat că este vorba de "cea mai gravă omisiune și de o greșeală istorică din dialog".

"Cu ocazia Zilei Independenței Kosovo, președintele Biden și secretarul de stat Blinken au subliniat că planul european are sprijinul nostru, deoarece asigură stabilitate regională, prosperitate economică și integrare în structurile euroatlantice", a declarat purtătorul de cuvânt al ambasadei SUA, adăugând că în eforturile comune ale SUA și Uniunii Europene de a elabora acest plan au inclus și consultări cu partidele de opoziție din Kosovo.

Înainte de vizita emisarului special al UE pentru dialog, Miroslav Lajčak și a noii întâlniri a președintelui Serbiei, Aleksandar Vučić, cu premierul Kosovo, Albin Kurti, la 18 martie la Ohrid, Ambasada Germaniei la Priștina a transmis opoziției că nu are sens să se discute despre trecut.

"Guvernele anterioare și-au asumat formarea ZSO și din aceste guverne au făcut parte partide care acum sunt în opoziție. Actualul guvern se confruntă cu această moștenire", a declarat ambasadorul Germaniei la Priștina, Joern Rohde, adăugând că se așteaptă ca opoziția să demonstreze responsabilitate politică.

"Am speranța că opoziția se va comporta constructiv și nu va folosi această temă în jocuri politice interne, așa cum s-a întâmplat în trecut. Acum este vorba de viitor și aici fiecare are responsabilitate politică, în special opoziția", a declarat Rohde.

Îngrijorat de poziția opoziției și o posibilă blocare a planului de normalizare a relațiilor dintre Belgrad și Priștina, Parisul a făcut apel la liderul DSK, Lumir Abdixhiku, pentru a clarificări. "În următoarele zile Abdixhiku se va întâlni cu oficiali francezi pentru a discuta despre cele mai recente evenimente politice, dialogul cu Belgradul și parcursul Kosovo spre integrarea în structurile euroatlantice", se menționează în comunicatul Ambasadei Franței la Priștina.

Sursa: RADOR