Deputații spanioli au adoptat definitiv joi o lege ce instituie un "concediu menstrual" pentru femeile care suferă de menstre dureroase, o inițiativă insolită în Europa și care ar avea scopul să spargă un tabu, informează AFP, potrivit Agerpres.

"Este o zi istorică pentru progresele feministe", a declarat pe Twitter ministrul spaniol pentru Egalitate, Irene Montero, membră a partidului stângii radicale Podemos, aliat al socialiștilor în cadrul executivului.

Adoptat cu 185 de voturi "pentru", 154 de voturi "împotrivă" și 3 abțineri, acest text a făcut din Spania prima țară din Europa și una dintre puținele din lume care au integrat o astfel de măsură în legislațiile lor naționale, așa cum au procedat deja Japonia, Indonezia și Zambia.

Prin această lege, "concediul medical pentru o femeie în caz de menstre invalidante" asociate, de exemplu, "unor patologii precum endometrioza", va fi "recunoscut ca o situație specială de incapacitate temporară" de a lucra.

"Este vorba despre a asocia această situație patologică cu o reglementare adaptată cu scopul de a elimina orice prejudecată negativă" pentru femei "în universul muncii", precizează noua lege.

Nicio precizare nu figurează însă în lege despre durata acestui concediu medical, care va trebui acordat de un medic și va fi finanțat din bugetul asigurărilor de sănătate.

"Concediul menstrual" a suscitat însă și reticențe în rândul aripii socialiste a Guvernului de la Madrid și chiar a fost criticat de sindicatul UGT.

Această centrală sindicală cu afiliere socialistă, una dintre cele mai mari două formațiuni sindicale din Spania, s-a declarat îngrijorată de o posibilă frână pusă în calea angajării femeilor de marea parte a companiilor, care ar dori să evite astfel de absențe de la locul de muncă.

Partidul Popular (PP, formațiune conservatoare), principala forță a opoziției de dreapta, a avertizat în legătură cu un risc de "marginalizare" și de "stigmatizare", precum și în legătură cu "consecințe negative pe piața muncii" pentru femei.

"Concediul menstrual" este una dintre măsurile-far ale unui proiect de lege mult mai amplu ce vizează consolidarea accesului la avort în spitale publice, în condițiile în care aceste unități practică mai puțin de 15% din întreruperile voluntare de sarcină din Spania, mai ales din cauza unor obiecții numeroase pe motive de conștiință înaintate de către medici.

Din cauza acestei situații, precum și a absenței unor clinici specializate în proximitate, femeile spaniole trebuie să parcurgă uneori sute de kilometri pentru a putea să facă un avort.

Noua lege le va permite și minorelor din grupa de vârstă 16-17 ani să avorteze fără aprobarea părinților lor, anulând astfel o obligativitate adoptată în 2015 de un guvern conservator.

Avortul a fost dezincriminat în Spania în 1985, apoi legalizat în 2010, însă întreruperea voluntară de sarcină rămâne un drept presărat cu multe capcane în această țară cu profunde tradiții catolice.

Legea adoptată joi prevede, de asemenea, o consolidare a educației sexuale în școli, precum și distribuirea gratuită de mijloace contraceptive sau de produse de igienă menstruală în licee.

Spania este o țară considerată un punct de referință în materie de drepturi ale femeilor în Europa, mai ales după adoptarea în 2004 a unei legi împotriva violențelor de gen. Revendicându-se feminist, Guvernul condus de Pedro Sanchez include mai multe femei decât bărbați.