Spania recunoaște pașapoartele Kosovo, dar nu și independența
Spania a confirmat că acum recunoaște pașapoartele Kosovo, permițând cetățenilor săi intrarea fără viză în temeiul liberalizării vizelor care a intrat în vigoare pentru kosovari în toate țările din Schengen începând de la 1 ianuarie.
Acest lucru nu echivalează cu recunoașterea suveranității Kosovo, a confirmat o sursă spaniolă.către EURACTIV.
Începând cu 1 ianuarie, kosovarii pot călători în întreaga UE și în spațiul Schengen fără a avea nevoie de viză. Cu toate acestea, Spania a fost singura țară din cele cinci din Uniune care nu nerecunosc independența provinciei (celelalte patru sunt Slovacia, România, Cipru și Grecia), care inițial nu a permis accesul fără viză al cetățenilor din Kosovo.
Acest lucru s-a schimbat după ce vice-prim-ministrul kosovar Besnik Bislimi a anunțat sâmbătă schimbarea poziției Spaniei – fapt confirmat pentru EURACTIV de o sursă din cadrul Ministerului spaniol de Externe.
Decizia însă nu schimbă poziția Spaniei privind nerecunoașterea Kosovo, adăugând că „toate statele care nu recunosc au acceptat utilizarea pașapoartelor kosovare obișnuite, fapt care nu implică în niciun caz recunoașterea Kosovo”.
De asemenea, Direcția generală pentru migrație și afaceri interne (DG HOME) a Comisiei Europene și-a actualizat orientările privind documentele de călătorie, afirmând că „Spania recunoaște, de la 1 ianuarie 2024, pașapoartele obișnuite eliberate de Kosovo. Această schimbare nu constituie, în niciun caz, o recunoaștere oficială a Kosovo ca stat independent”.
Vestea din Spania reprezintă o surpriză, deoarece în aprilie 2023, ministrul de externe Jose Manuel Albares a declarat că cetățenii Kosovo nu vor putea intra în țară în 2024 fără viză, în pofida intrării în vigoare a liberalizării vizelor la nivel european.
„Spania are o politică tradițională de nerecunoaștere a Kosovo și această politică duce la nerecunoașterea pașapoartelor Kosovo. Este o decizie pe care o aplicăm în mod constant deja de mulți ani și acest lucru este bine-cunoscut”, a spus Albares atunci.
Între timp, Grecia dă semne că ar putea recunoaștere independența Kosovo, existând zvonuri că un astfel de anunț ar putea fi iminent, dar depinde de „momentul potrivit”.
În decembrie 2023, vice-prim-ministrul kosovar Besnik Bislimi a declarat pentru EURACTIV că, deși Grecia nu recunoaște independența Kosovo, are legături mai strânse cu Kosovo decât majoritatea țărilor UE care o recunosc.
Întrebat dacă Grecia ar putea fi pe prima din cele cinci în ceea ce privește recunoașterea Kosovo, Bislimi a spus: „Înțelegem că cele cinci țări UE (care nu recunosc Kosovo) au situații specifice în propriile teritorii și de aceea nu putem folosi același remediu sau aceeași abordare pentru toți”.
„Dar situația cu Grecia este deosebită pentru că avem mai multe schimburi politice, economice și culturale cu Grecia decât cu majoritatea membrilor UE care au recunoscut Kosovo”, a adăugat el.
Niciun ministru european de externe nu a vizitat Kosovo mai des decât cel al Greciei, a spus Bislimi, menționând că Priștina știe bine de ce va fi nevoie pentru ca Grecia să „facă următorul pas”.
Grecia are un Birou de Legătură acreditat de UNMIK la Priștina, în timp ce la Atena funcționează un Birou pentru Afaceri Economice și Comerciale al Kosovo. Biroul nu poate arbora steagul Kosovo, dar poate emite vize.
Comentarii