Jumătate din teritoriul UE se află sub avertizare de secetă și 17% în stare de alertă, afirmă comisarul european pentru mediu, Virginius Sinkevicius, într-un interviu acordat ziarului To Vima, scrie Money Review.

Virginius Sinkevicius a vorbit în interviu de două noi propuneri legislative privind managementul pădurilor și sănătatea solului.

„Ne confruntăm cu provocări fără precedent din cauza unei triple crize: a schimbărilor climatice, a pierderii biodiversității și a poluării. Fenomenele meteo din ce în ce mai imprevizibile arată că degradarea mediului și schimbările climatice ne afectează deja pe toți. UE s-a angajat să reducă emisiile de gaze cu efect de seră și să atingă neutralitatea climatică până în 2050 pentru a preveni alte consecințe încă și mai grave ale schimbărilor climatice. Urmărim în permanență condițiile meteo. Există sisteme de avertizare timpurie în întreaga UE și colaborăm cu statele membre pentru a dezvolta planuri de urgență în caz de caninculă cu scopul de a proteja populațiile vulnerabile de fenomenele de căldură extremă”, spune Sinkevicius.

Întrebat despre efectele temperaturilor extrem de ridicate care sunt așteptate inclusiv în Grecia, Sinkevicius a răspuns: „Singura modalitate de a face față acestor condiții în schimbare este să ne asigurăm că suprafețele agricole și pădurile noastre sunt mai rezistente la perioade lungi de secetă și sunt mai puțin predispuse la incendiu. Știm că pădurile cu biodiversitate sunt mai rezistente la schimbările climatice decât cele cu monoculturi, chiar și pădurile seculare. Acest lucru este deja stabilit clar în strategia UE privind pădurile și în liniile directoare adoptate recent cu privire le împădurirea, reîmpădurirea și plantarea de arbori care respectă biodiversitatea".

 „Până la vară, vom publica, de asemenea, o nouă lege privind monitorizarea pădurilor, care să ne ajute să gestionăm mai bine pădurile. Știm de asemenea că solurile sănătoase sunt mult mai bine echipate pentru a stoca chiar și precipitațiile reduse în comparație cu terenurile cultivate intensiv. Până la vară vom propune, de asemenea, o nouă lege a sănătății solului, care vizează protejarea și refacerea solurilor și asigurarea exploatării durabile a acestora”, a mai spus el.

„Este posibil ca multe zone să fie afectate de secetă, vreme extremă, lipsă de apă și incendii și lucrăm pentru a rezolva acest lucru. În ceea ce privește seceta, jumătate din teritoriul UE se află sub avertizare, iar 17% în stare de alertă. Politicile noastre urmăresc reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, creșterea surselor de energie regenerabilă, promovarea practicilor durabile. Acest lucru necesită un efort colectiv din partea guvernelor, organizațiilor și a oamenilor”, mai spune Sinkevicius.

Sursa: RADOR