Datorită programelor curative și de prevenire a bolilor, numărul așteptat de ani pe care ungurii îi vor petrece în stare bună de sănătate a crescut cu trei ani, a declarat secretarul politic de stat în Ministerul de Interne, potrivit Magyar Nemzet.

La o conferință de presă a evenimentul de închidere al Programului Operativ pentru Dezvoltarea Resurselor Umane (EFOP) și al Programului Operativ pentru sprijinirea persoanelor aflate în dificultate (RSZTOP), Bence Rétvári a declarat: dezvoltările și-au adus rezultatele, poporul ungar trăiește mai mult într-o stare bună de sănătate, și prin urmare oamenii trăiesc mai mult.

Potrivit secretarului de stat, la acest succes a contribuit major faptul că Ungaria a reușit să folosească bine fondurile Uniunii Europene, deoarece programele au fost implementate în perioada 2014-2020, folosind fonduri UE și, într-o măsură mai mare, resursele bugetare ale Ungariei.

În urmă cu un deceniu, Ungaria era pe locul 21 în rândul statelor membre UE la acest capitol, acum este pe locul 14. Speranța de viață a crescut cu un an și jumătate, a amintit Bence Rétvári, care a adăugat: Au fost create un milion de noi locuri de muncă și, odată cu aceasta a scăzut la jumătate și procentul persoanelor care se confruntă cu greutăți materiale severe. De asemenea, numărul persoanelor care trăiesc în sărăcie s-a înjumătățit și în cazul celor sub 18 ani. În timp ce scăderea a fost de 31 la sută la nivelul Uniunii Europene, în Ungaria a fost de 49 la sută.

Guvernul a ajutat copiii defavorizați cu vârsta cuprinsă între 0 și 3 ani prin programele RSZTOP finanțate din fonduri UE, a spus politicianul, menționând că pentru copii cu vârsta cuprinsă între 3 și 18 ani, resursele disponibile pentru alimentația socială au fost majorate de la 31 de miliarde de forinți la peste 100 de miliarde de forinți din bugetul intern. Prin aceasta, Guvernul a asigurat mese regulate și copiilor cu vârsta peste 3 ani în timpul școlii și în afara acesteia.

sursa: RADOR RADIO ROMÂNIA