Spionajul rusesc privind conductele noastre, cablurile de electricitate și cablurile de comunicații din Marea Nordului este mult mai extins decât se credea anterior, scriu De Tijd și L'Echo.

Luni de cercetări efectuate de Tijd și de organizația neerlandeză Follow The Money dezvăluie 945 de acțiuni suspecte efectuate de aproape 200 de nave civile rusești în proximitatea acestor infrastructuri critice din Marea Nordului.

Acești ani de spionaj au oferit Rusiei informații esențiale în cazul în care ar dori să saboteze unul dintre gazoductele noastre sau să-l deterioreze, să intercepteze sau să modifice cablurile noastre de comunicații, notează La Libre Belgique.

Comparând aceste zeci de mii de mișcări de transport maritim cu conductele și cablurile de pe fundul mării, această cercetare a descoperit modul în care 167 de nave civile rusești au efectuat manevre suspecte la mai puțin de un kilometru de conducte și cabluri.

"Dacă apar modele anormale de navigație deasupra conductelor și cablurilor, este cu siguranță suspect", a confirmat Thomas De Spiegelaere, purtătorul de cuvânt al celulei de siguranță maritimă a direcției generale a marinei comerciale.

Publicațiile subliniază că majoritatea acestor acțiuni au avut loc în anii dinainte ca Rusia să invadeze Ucraina la începutul anului 2022.

Sursa: RADOR RADIO ROMÂNIA