Potrivit The Insider, liderul de afaceri belgian Viktor Labin este de fapt un agent rus al serviciilor de informații militare. Aceeași publicație susține că o eurodeputată letonă ar lucra pentru serviciile rusești de informații.

Serviciul rus de informații militare (GRU) a plasat un agent la Bruxelles, dezvăluie site-ul independent de investigații The Insider, preluat de publicația belgiană La Libre Belgique. Din biroul său dintr-o clădire din Uccle, Viktor Labin ar furniza Rusiei informații despre armele europene și ar ajuta-o să eludeze sancțiunile occidentale.

El ar fi transmis producătorilor ruși de arme dispozitive de măsurare a coordonatelor, necesare fabricării rechetei Kinjal, o rachetă hipersonică cu o rază de acțiune de 2000 de kilometri care poate transporta o bombă nucleară. "O rachetă minune", a comentat Vladimir Putin anul trecut.

Viktor Labin este la conducerea Grupului de Investiții Financiare, un fond de investiții belgian. De asemenea, deține o altă companie, Projet Plus, care, conform înregistrării oficiale, se află la aceeași adresă cu locuința privată a lui Viktor Labin.

Nu departe de Comisia Europeană și NATO, spionul rus ar fi profitat de lacunele din politica de sancțiuni occidentale și ar fi exportat echipamente militare din Marea Britanie, Germania sau chiar Italia prin Turcia, prin intermediul unei companii ecran din Moscova, Sonatek, al cărei CEO este nimeni altul decât fiul lui, Ruslan Labin.

Contactat, tânărul de treizeci de ani neagă că a lucrat pentru Ministerul rus al Apărării: "Tatăl meu este om de afaceri, iar fratele meu și cu mine nu am servit niciodată în armată". Pe de altă parte, el a recunoscut că Sonatek LLC este într-adevăr afiliată la companii rusești de apărare.

Nu se știe când a aterizat în Belgia Viktor Labin, dar potrivit Insider, acesta are sediul la Bruxelles, pe Avenue Winston Churchill, cel puțin din 2000. Înainte de asta, după studii, a avut o adresă în căminul academiei GRU din Moscova, în aceeași clădire cu soldații.

Celălalt fiu al său, Roman, locuiește și el în capitala belgiană, pe Chaussée d'Alsemberg, și conduce o companie care face afaceri cu firma fratelui său. În plus, Roman este, de asemenea, implicat în organizarea de proteste pro-ruse în toată Europa, inclusiv la Bruxelles în 2014. Roman și Ruslan sunt, de asemenea, ambii membri ai consiliului de administrație al companiei de fonduri financiare a tatălui lor.

Cei trei bărbați nu sunt pe lista persoanelor sancționate de Uniunea Europeană, ceea ce le permite să treacă în liniște pe sub radar.

Un spion printre eurodeputați

Tatjana Ždanoka din Letonia, membră din 2004 a Parlamentului European din Letonia, ar fi un agent care lucrează pentru serviciile ruse de informații.

Ždanoka ar fi un atu rusesc din cel puțin 2015. The Insider, împreună cu publicația estonă Delfi, centrul leton de jurnalism de investigație Re:Baltica și ziarul suedez Expressen, au avut acces la e-mailuri între Ždanoka și presupușii ei colaboratori ruși, precum și la alte surse, relatează Euractiv.com.

Ždanoka neagă acuzațiile. Parlamentul European spune că acuzațiile sunt luate în serios și că a fost deschisă o anchetă.

The Insider apreciază că Ždanoka a fost motivată în primul rând de ideologie, mai degrabă decât de câștigurile materiale.

"În ciuda faptului că deține un pașaport leton, Ždanoka și-a construit totuși o carieră opunându-se existenței sale ca țară suverană”, scrie The Insider.

Surse: RADOR RADIO ROMÂNIA, EURACTIV.com