Comisia și Înaltul Reprezentant pentru afaceri externe au prezentat marți o propunere comună de regulament al Consiliului privind punerea în aplicare a unor sancțiuni pentru combatea încălcărilor grave ale drepturilor omului.

Propunerea comună de regulament al Consiliului este unul dintre actele juridice solicitate de Consiliu pentru a demara instituirea noului regim de sancțiuni orizontale. Aceasta completează decizia Consiliului care este propusă de Înaltul Reprezentant Josep Borrell și care – odată adoptată de Consiliu – va institui regimul mondial de sancțiuni UE în materie de drepturi ale omului.

Odată intrat în vigoare, noul regim mondial de sancțiuni UE în materie de drepturi ale omului va oferi UE o mai mare flexibilitate pentru a viza responsabilii de încălcări grave ale drepturilor omului și de abuzuri grave la nivel mondial, indiferent de locul în care au loc acestea sau de cine este responsabil.

Regimul mondial de sancțiuni UE în materie de drepturi ale omului ar putea consta în măsuri cum ar fi înghețarea activelor și interdicții de călătorie. În ceea ce privește interdicțiile de călătorie, propunerea comună va prevedea, de asemenea, pentru prima dată, supravegherea de către Comisie a punerii în aplicare a interdicțiilor de călătorie.

Noul regim nu va înlocui regimurile de sancțiuni geografice existente, dintre care unele abordează deja încălcări ale drepturilor omului și abuzuri împotriva acestora, de exemplu în Siria, Belarus sau Venezuela.

”Aceste propuneri reflectă puternic angajamentul UE de a sprijini democrația, statul de drept, drepturile omului și principiile dreptului internațional în întreaga lume”, precizează CE.

Propunerile constituie un răspuns la acordul politic al miniștrilor de externe ai UE din cadrul Consiliului Afaceri Externe din decembrie 2019 de a avansa în ceea ce privește instituirea unui astfel de regim.