Prim-ministrul sloven Janez Jansa sare în sprijinul Ungariei și Poloniei în disputa acestora cu Uniunea Europeană, denunțând la rândul său mecanismul care condiționează accesul la fonduri europene de respectarea statului de drept.

”Numai o instanță judiciară independentă poate spune ce este statul de drept, nu o majoritate politică”, a afirmat Janez Jansa într-o scrisoare trimisă marți președintelui Consiliului European, Charles Michel, și consultată miercuri de AFP, relatează Agerpres.

Slovenia nu s-a opus luni, la reuniunea ambasadorilor la UE ai statelor membre, adoptării bugetului și planului de relansare, blocate de Ungaria și Polonia din cauza unei prevederi ce condiționează accesul la fonduri europene de respectarea statului de drept.

Însă această luare de poziție a lui Jansa anunță discuții dificile joi, la summitul european consacrat în mod oficial luptei împotriva pandemiei.

Janez Jansa e un apropiat al premierului ungar Viktor Orban.

Liderul de la Budapesta a susținut - potrivit MTI - că s-a opus bugetului multianual și fondului de redresare pentru că ele ar fi forțat Ungaria să accepte migrația: ”Nu ar mai fi existat niciun obstacol în condiționarea acordării de fonduri către statele membre de sprijinirea migrației și în șantajarea țărilor care se opun imigrației cu sancțiuni bugetare".