Opt miniștri de externe ai Uniunii Europene au cerut interzicerea diplomaților ruși să se deplaseze liber în jurul blocului și să le fie limitat accesul doar la țările în care sunt acreditați, scrie Reuters.

Scrisoarea prin care statele cer acest lucru i-a fost adresată Înaltului Reprezentant al Uniunii pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate, Josep Borrell.

„Libera circulație a deținătorilor de pașapoarte diplomatice și de serviciu rusești, acreditați într-un stat gazdă, facilitează activitățile maligne în Spațiul Schengen”, conform scrisorii trimise pe 11 iunie și consultată Reuters.

Miniștrii au spus că informațiile, propaganda sau chiar "pregătirea actelor de sabotaj sunt principalele activități pentru un număr mare de <diplomați> ruși în UE", și că, deși expulzările erau importante, amenințarea rămânea.

„Credem că UE ar trebui să urmeze strict principiul reciprocității și să restricționeze circulația membrilor misiunilor diplomatice rusești și a membrilor familiilor acestora doar pe teritoriul statului în care au acreditare”, au spus aceștia.

„Această măsură va restrânge semnificativ spațiul operațional pentru agenții ruși”, se adaugă în scrisoare, care a fost semnată de miniștrii din Republica Cehă, Danemarca, Estonia, Letonia, Lituania, Țările de Jos, Polonia și România.