Statele membre ale Uniunii Europene nu au reușit să ajungă la un acord asupra celui de-al nouălea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei în discuțiile care au avut loc miercuri noapte, au declarat diplomați europeni, citați de Reuters.

Țările UE s-au apropiat de un acord la negocierile de miercuri, dar Polonia și alte câteva state au în continuare obiecții, a declarat pentru Reuters un diplomat european, adăugând că un nou draft ar urma să fie disponibil joi seară.

Noile sancțiuni împotriva Moscovei au fost blocate de dezacordul privind o eventuală decizie a UE de a facilita exporturile de îngrășăminte rusești prin porturile europene, chiar și în cazul în care companiile producătoare ar fi deținute de oligarhi ruși aflați pe lista neagră, notează Agerpres.

Unele state spun că restricțiile UE ar reprezenta o amenințare pentru securitatea alimentară a țărilor în curs de dezvoltare, în timp ce altele afirmă că o relaxare le-ar permite oligarhilor ruși să dețină afaceri cu îngrășământ pentru a ocoli sancțiunile comunitare împotriva lor.

Un diplomat din UE a spus că Polonia și țările baltice le-au transmis celorlalți membri că se înșală dacă cred că o relaxare în privința îngrășămintelor rusești nu ar fi exploatată ca o fisură de oligarhi.