Țările Uniunii Europene sunt "puternic încurajate" să ceară teste Covid pasagerilor care vin din China, au decis experți europeni în cadrul unei reuniuni extraordinare desfășurată miercuri.

Experțiii recomandă, totodată, ca pasagerii din China și cei care călătoresc în această țară să poarte măști, statele membre să efectueze teste aleatorii la sosire și să testeze apele uzate la zborurile din China, potrivit unui comunicat al Președinției suedeze a Consiliului.

Reuniunea de miercuri a avut ca scop stabilirea unui răspuns comun al UE în fața unui flux brusc de turiști din China, după ce Beijingul a renunțat la politica "zero-Covid". Timp de trei ani, autoritățile chineze au impus restricții stricte de circulație în momentul în care apăreau infecții.

Discuțiile s-au prelungit, ceea ce sugerează că au existat puncte de vedere diferite între cele 27 de state membre, notează AFP, preluată de EURACTIV.com.

În cele din urmă, statele membre au căzut de acord să recomande "o abordare precaută" pe fondul temerilor că sosirile nemonitorizate din China ar putea aduce o nouă variantă sau subvariantă de Covid în Europa, care să nu fie acoperită de vaccinurile existente.

De asemenea, statele membre și-au exprimat îngrijorarea că datele oferite de Beijing privind infecțiile sunt insuficiente, poziție exprimată și de Organizația Mondială a Sănătății (OMS).

Potrivit comunicatului, statele membre recomandă ca toți pasagerii care pleacă din China să prezinte un test negativ Covid-19 făcut cu cel puțin de 48 de înainte de plecare.

Comunicatul sugerează că pasagerii curselor aeriene dinspre China să poarte măști chirurgicale care împiedică transmiterea particulelor mici.

Vor fi oferite sfaturi privind "măsurile de igienă și sănătate" persoanelor care vin și care pleacă din UE, precum și personalului din aeroporturi și avioane.

Totodată, experții consideră că statele membre ar trebui să facă teste aleatorii pasagerilor veniți din China, să testeze apele uzate din avioane și aeroporturi și să continue să promoveze vaccinarea și rapelurile.

Experții au spus că vor continua să monitorizeze situația în UE și în China, "inclusiv nivelul datelor partajate".

Experții vor face un bilanț al măsurilor introduse până la jumătatea lui ianuarie.