Statele membre ale UE dezbat înființarea unui „Fond de Apărare pentru Ucraina” pentru a echipa forțele armate ucrainene în următorii patru ani, cu un buget de până la 20 de miliarde de euro, potrivit unor surse EURACTIV.

Potrivit unei propuneri prezentate luni de Serviciul diplomatic al UE (SEAE), care este de așteptat să fie discutată joi de miniștrii de externe ai Uniunii, fondul ar fi inclus în cadrul Facilității europene pentru pace (EPF).

În ultimul an, fondul interguvernamental a fost folosit pentru a rambursa statelor membre livrările de arme și produse neletale către Ucraina și pentru a trimite ajutor altor parteneri din vecinătatea blocului și pentru a finanța alte misiuni și operațiuni.

Până acum, în cadrul EPF, Uniunea Europeană a alocat 5,6 miliarde de euro pentru Ucraina. Cu toate acestea, negocierile la nivelul UE s-au dovedit laborioase, contribuțiile la fond fiind adesea întârziate din cauza opoziției Ungariei.

Noua propunere de creare a unui fond dedicat Ucrainei ar ajuta la sprijinirea statelor membre pentru a-și acoperi propriile costuri cu echipamentele militare achiziționate și donate, cum ar fi muniție, rachete și vehicule blindate, au declarat trei diplomați europeni.

De asemenea, fondul ar sprijini finanțarea pregătirii soldaților ucraineni în cadrul misiunii de pregătire militară a UE (EUMAM), pe care blocul a lansat-o în noiembrie anul trecut, au spus aceștia.

Propunerea, care ar putea fi adoptată până în toamnă, ar putea duce la creșterea plafonului financiar al sprijinului până la 20 de miliarde de euro timp de patru ani, au spus diplomații.

Inițiativa vine în contextul în care, în ultimul an, europenii au trecut de la încălcarea - unul după altul - a tabuurilor în materie de apărare ale blocului, mai întâi prin utilizarea Facilității europene pentru pace (EPF) pentru a finanța rambursarea livrărilor de arme către Ucraina sfâșiată de război, apoi cu achiziționarea comună de muniție.

„Fondul de Apărare pentru Ucraina” ar face parte din eforturile mai ample ale UE de a-și arăta angajamentul durabil pe termen lung față de Ucraina. Acesta a fost prezentat de șeful diplomației UE Josep Borrell la summitul liderilor europeni de luna trecută.

„Trebuie să ajutăm Ucraina capabilă să se apere”, le-a spus Borrell reporterilor. „Așadar, Facilitatea europeană de pace pentru Ucraina poate că trebuie să se transforme într-un fond de apărare destinat acestei țări.

„Două lucruri sunt importante: în primul rând, [să arătăm restului lumii] că angajamentul nostru este solid, inclusiv aliaților și prietenilor noștri – este un semnal politic că vom sprijini problemele de securitate ale Ucrainei pe termen lung, atâta timp cât este nevoie”, a spus un înalt oficial UE.

„În al doilea rând, și acest lucru este (un semnal) atât pentru exterior, cât și pentru interiorul uniunii, trebuie să facem ca ajutorul [către Ucraina] să fie previzibil”, au spus aceștia.

La summitul de luna trecută liderii UE au promis pentru prima dată că blocul va oferi „angajamente de securitate” Ucrainei.

În acest scop, Serviciul diplomatic al UE a elaborat un proiect care ar atrage opțiuni pentru o serie de asigurări de securitate pe care Uniunea le poate da Ucrainei în următorii ani.