Statele membre UE trebuie să-și intensifice pregătirile pentru o posibilă întrerupere majoră a aprovizionării cu gaze din Rusia, potrivit proiectului de concluzii ale summitului UE programat pentru săptămâna viitoare.

Proiectul de concluzii, care este posibil să se mai schimbe înainte de a fi adoptate la întrunirea de la începutul săptămânii viitoare (30-31 mai), spune că trebuie să existe un plan european de urgență coordonat pentru întreruperea gazului, acorduri bilaterale de solidaritate, precum și un proces rapid de umplere a depozitelor de gaze naturale înainte de viitorul sezon rece.

„Trebuie îmbunătățite pregătirea [pentru] posibile întreruperi majore în aprovizionare și reziliența pieței UE de gaze, în special prin convenirea rapidă asupra acordurilor bilaterale de solidaritate și a unui plan european de urgență coordonat”, se arată în proiectul de comunicat al summit-ului, obținut de EURACTIV.com.

De asemenea, se așteaptă că liderii UE să salute acordul încheiat între negociatorii UE privind stocarea obligatorie a gazelor, care urmărește ca depozitele de gaze din UE să fie umplute cel puțin până la nivelul de 85% la 1 noiembrie 2022.

Umplerea capacităților de stocare înainte de iarna viitoare ar trebui accelerată, potrivit proiectului, care poate fi modificat de liderii UE, în întrunirea lor de la Bruxelles.

Rusia a tăiat deja accesul a trei țări UE la aprovizionarea cu gaze naturale, deoarece au refuzat să plătească gazul în ruble, așa cum a impus Kremlinul. Livrările către Polonia și Bulgaria au fost stopate la sfârșitul lunii aprilie, în timp ce Finlanda a rămas fără gaze din Rusia începând de sâmbătă (21 mai).

În contextul îngrijorărilor cu privire la alte perturbări și a impactului asupra prețurilor deja ridicate la energie, Europa caută să-și diversifice aprovizionarea cu gaze, pentru a putea renunța la Rusia. Proiectul de concluzii ale summitului subliniază necesitatea pe termen scurt de a diversifica sursele și rutele de aprovizionare, precum și de a asigura aprovizionarea cu energie a Europei la prețuri accesibile.

Cu toate acestea, guvernele UE nu dețin controlul asupra prețurilor la energie. Livrările alternative de gaze, cum ar fi gazul natural lichefiat din SUA, vor fi mai scumpe decât gazele ieftine din conductele care vin din Rusia.

Pentru a ajuta țările să-și crească puterea de negociere, UE a înființat o platformă comună pentru achiziția de gaze, care este deschisă și pentru statele din Balcanii de Vest și pentru cele trei țări asociate din Vecinătatea Estică. Proiectul de declarație a summitului încurajează țările UE să folosească această platformă înainte de următorul sezon de iarnă.

Concluziile summitului ar putea menționa, de asemenea, necesitatea creșterii capacității de energie regenerabilă și a eficienței energetice.

În legătură cu planul Comisiei Europene de a renunța la combustibilii fosili din Rusia, denumit REPowerEU, liderii UE solicită accelerarea instalării de proiecte de energie regenerabilă, îmbunătățirea economiilor de energie și investițiile în infrastructură și interconexiuni.

Planul UE își propune să accelereze considerabil procedurile naționale, care sunt lente și complexe, în privința aprobării noilor proiecte de energie eoliană și solară.

Declarația summitului solicită, de asemenea, optimizarea funcționării pieței de energie electrică a UE „astfel încât să fie mai pregătită pentru a face față volatilității viitoare a prețurilor și [să fie] pe deplin adecvată pentru un sistem energetic decarbonizat”.