Europarlamentarul USR PLUS Sibiu Nicolae Ștefănuță anunță că a obținut un buget mai mare cu 17 milioane de euro pentru Parchetul European, condus de Laura Codruța Kovesi.

"Pe 14 octombrie, Comisia de Bugete a Parlamentului European a votat amendamentele propuse de eurodeputați cu privire la bugetul Uniunii Europene pentru anul bugetar 2021. Ca membru al Comisiei de Bugete, Nicolae Ștefănuță a propus amendamente pe mai multe teme, două dintre acestea devenind priorități ale Grupului Renew Europe: cele ce vizează susținerea pentru Parchetul European și programul european pentru sănătate, EU4Health", se precizează într-un comunicatul de presă, citat de Agerpres.

Ștefănuță a susținut că Parchetul European are nevoie de bani mai mulți pentru a angaja personal suficient:

"Parchetul European este esențial pentru a restabili încrederea cetățenilor europeni că bugetul Uniunii nu este irosit și nu este lăsat să fie căpușat de diverse mafii locale, ca până acum. Numirea Laurei Codruța Kovesi în fruntea acestuia ne-a bucurat pe toți și ne-a dat încredere, dar un procuror-șef capabil nu poate singur să stopeze fraudele cu fonduri europene. Parchetul European are nevoie de buget pentru a angaja personal suficient ca să-și îndeplinească misiunea și, de aceea, am introdus amendamente care să crească bugetul alocat EPPO, de la 37,7 milioane de euro la 55,5 milioane de euro, dar și care să întărească vizibilitatea și independența Parchetului European în bugetul Uniunii".

Potrivit acestuia, bugetul pentru noul program de sănătate, Eu4Health, va crește la 9,4 miliarde euro.

Negocierile pentru viitorul buget s-au blocat, după ce Parlamentul European nu a fost de acord cu reducerea sumelor pentru unele programe importante ale UE.

În încercarea de a ajunge la un compromis, Comisia pentru Bugete a propus joi o creștere cu 39 de miliarde de euro a programelor-cheie ale UE.