De la Dervenochoria până la Mandra, Agia Sotira și înapoi la Nea Peramos, Megara și Loutraki un foc se întâlnește cu altul și când nu se întâmplă așa, se găsesc mereu „binevoitori” care să „ajute”, comentează publicația To Vima.

Situația incendiilor de pădure din Grecia, o spun chiar pompierii, este de necontrolat în sensul că oricât de mult se străduiesc forțele de pompieri pe frontul de luptă cu focul, atunci când apar zeci de noi focare în spate, problemele se înmulțesc, liniile stabilite se rup, iar planurile strategice sunt aruncate la coșul de gunoi.

De la Dervenochoria până la Mandra, Agia Sotira și înapoi la Nea Peramos, Megara și Loutraki un foc se întâlnește cu altul și când nu se întâmplă așa, se găsesc mereu „binevoitori” care să „ajute”.

La primele ore ale dimineții de miercuri, pe la 3-4 dimineața, am observat că vreo zece noi focare au izbucnit brusc în Nea Peramos, pe măsură ce vântul se intensifica. La fel s-a întâmplat în Kouvaras, Anavyssos, Lagonisi și în insula Rodos, așa se va întâmpla, după toate probabilitățile, și în perioada următoare cât durează căldura și vântul.

 

 

Fenomenul nu este chiar atât de inedit. Pompierii străini, în afară de dinamicii români, nu sunt în măsură să ofere un ajutor substanțial. O coordonare bună în teren mi se spune că nu există, locuitorii nu își părăsesc cu ușurință casele și afacerile construite în pădure, în timp ce avioanele și elicopterele aruncă apă mai ales de sus pentru a împiedica incendiul să coboare spre poalele dealurilor.

Pompierii îi caută singuri pe viceprimari pentru a le deschide robineții pentru umplerea rezervoarelor, așa cum s-a întâmplat marți după-amiază la Nea Zoi din Mandra. Iar de aproape îi urmează diverși autoproclamați „voluntari” al căror rol trebuie investigat la un moment dat.

Până în momentul în care au fost scrise aceste rânduri, nu a fost anunțată nicio arestare și nici un rezultat al „luptelor pompierilor”. Prin urmare, bătăliile au un final prestabilit atunci când alegerile făcute de strategi sunt ridicole. 

„Aceasta este Grecia, nu e o glumă...”

Vă voi explica acum de ce pompierii străini, cu excepția românilor (care sunt și cei mai eficienți) sunt deosebit de atenți cu acțiunile lor înainte de a interveni.

Înainte de a acționa într-o zonă, o fotografiază mai întâi pentru a-și forma o idee despre cum și de unde să înceapă lupta pentru stingerea incendiului. Dar în multe fotografii ei văd piscine și clădiri construite abuziv (cum s-a întâmplat în zona de lângă Lagonisi), așa că oamenii care au venit să ajute nu pot concepe cum de au răsărit într-o pădure piscine și construcții fără autorizație.

Sursa: RADOR