"China afirmă că dorește să mențină relații bune cu Occidentul. În același timp, Beijingul alimentează războiul în Europa. Nu poți avea ambele lucruri", a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, într-un interviu acordat ziarului Welt.

"Este o creștere clară a vânzărilor de piese de mașinării, microelectronice și alte tehnologii, pe care Moscova le folosește pentru a produce rachete, tancuri și avioane, pentru a fi folosite împotriva Ucrainei", a adăugat Stoltenberg, conform agenției de presă ANSA.

În acest fel, China pune în pericol cooperarea cu țările occidentale, scrie ziarul german.

Stoltenberg a cerut, de asemenea, țărilor NATO să ofere un sprijin mai mare Kievului: "Nu este prea târziu pentru ca Ucraina să câștige. Trebuie să trimitem mai multe arme și muniții în Ucraina, inclusiv sisteme antiaeriene și arme cu rază lungă de acțiune", a spus Stoltenberg.

Înainte de întâlnirea miniștrilor de externe ai NATO de la Praga, Stoltenberg a spus apoi că "nu există planuri de extindere a umbrelei de apărare aeriană a NATO la Ucraina".

Teoretic, comentează ziarul, ar fi posibil să fie doborâte rachete rusești din Polonia sau din România, folosind, de exemplu, bateriile Patriot. Liderul Alianței a mai reiterat că "nu există planuri pentru a trimite trupe NATO în Ucraina".

SURSA: RADOR RADIO ROMÂNIA