Sprijinul pe care susținătorii lui Trump îl arată pentru partidul de extremă dreapta german AfD nu e o poveste. Face parte dintr-o tactică mai largă de destabilizare a Europei, citim în presa internațională, explică „Courrier International” (Franța).

Mai întâi Elon Musk, iar acum J.D. Vance. Pe 14 februarie, la cea de-a 61-a Conferință de securitate de la München, vicepreședintele Statelor Unite a făcut morală asudienței, „făcând apel la europeni să nu mai dea de o parte partidele considerate extremiste” în numele democrației, rezumă „The New York Times”. Nu este loc pentru cordon sanitar, a spus el, „provocând niște palpitații” în adunare.

Remarci care păreau să vizeze eforturile țării gazdă de a marginaliza partidul de extremă dreapta Alternativa pentru Germania (AfD). J. D. Vance a continuat printr-o întâlnire cu Alice Weidel, principala candidată a AfD, dând astfel „legitimitate internațională pozițiilor ei extremiste”, scrie politologul Rafal Fabianowicz în „Berliner Zeitung”.

La începutul acestui an, Elon Musk, „considerat mâna dreaptă” a lui Donald Trump, a oferit deja sprijinul său liderului de extremă dreapta german. „În timpul unei discuții [cu Alice Weidel, difuzată pe X], miliardarul a preluat remarci revizioniste, sugerând – printre altele – că Hitler a fost comunist, o denaturare grotescă a adevărului istoric”.

A diviza pentru a stăpâni mai bine

Potrivit „Berliner Zeitung”, motivațiile celor doi apropiați ai lui Donald Trump sunt mai ales strategice: e vorba înainte de orice să divizeze Uniunea Europeană, văzută acum ca un adversar economic mai degrabă decât ca un partener strategic. Și ce e mai eficient decât să ataci o țară adesea prezentată drept „ultimul bastion împotriva populismului” pe Bătrânul Continent.

„Ajungerea AfD la putere în Germania ar oferi Statelor Unite un avantaj geopolitic imens: atunci ar fi mult mai ușor pentru Washington să controleze financiar și strategic o Germanie divizată și o Europă slăbită”. Și asta într-un moment în care Washingtonul vrea să negocieze pacea în Ucraina fără europeni.

Sursa: Rador Radio România