Raportul PE privind Directiva anticorupție a fost prezentat miercuri în Comisia LIBE a forului european. Rapoartoarea Ramona Strugariu (REPER/Renew) a propus extinderea infracțiunilor de corupție.

Copreședinta partidului REPER Ramona Strugariu a fost numită la începutul verii raportoare a Parlamentului European pentru Directiva anticorupție, primul cadru legislativ european care vizează atât corupția din spațiul public, cât și pe cea din mediul privat, care extinde sfera infracțiunilor și înăsprește pedepsele pentru politicienii sau funcționarii care fură din buzunarele cetățenilor.

Raportul din Parlamentul European a fost prezentat miercuri în Comisia pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne (LIBE).

"Corupția ucide și va continua să o facă în complicitate și în tăcere. Corupția sărăcește, distruge vieți, reduce la tăcere jurnaliști și activiști, erodează statul și democrația", a afirmat Ramona Strugariu.

Eurodeputata a dat ca exemplu fenomenul corupției din România.

"Corupția a ținut România în subdezvoltare pentru mai bine de 30 de ani. Corupția și nepotismul înseamnă spitale care sunt capcane ale morții, țevi de gaz care explodează și ard oameni de vii, în patria lui Oprișan, oameni torturați în azile ale groazei, în patria Gabrielei Firea, copii care nu sunt în siguranță pe stradă sau sfârșesc traficați în complicitate cu autorități de aplicare a legii. Corupția și corupții ne vând pădurile, ne otrăvesc aerul și ne țin captivi într-o sărăcie pe care nu o merităm. Mi-am luat angajamentul în campania din 2019 că o vom combate la nivel european. Astăzi facem acest lucru și avem prima Directivă europeană care asigură un cadru armonizat de combatere a corupției în instituții și în mediul privat, până la cel mai înalt nivel de responsabilitate publică. Nimeni nu este deasupra legii", a afirmat Ramona Strugariu.

Propunerea de Directivă anticorupție vizează trei aspecte principale:

1. Modernizarea cadrului anticorupție existent la nivelul statelor membre

2. Prevenirea și descurajarea faptelor de corupție

3. Alinierea sancțiunilor prevăzute de Directiva pentru protejarea intereselor financiare ale Uniunii cu cele din cadrul Directivei anticorupție, pentru a ajuta în activitatea sa Parchetul European. 

"Am propus în raportul meu extinderea infracțiunilor de corupție. Cei care își ascund proprietățile dobândite ilicit sau care abuzează de funcțiile publice pe care le ocupă trebuie să suporte rigorile legii. Am extins mult cadrul pentru prevenirea corupției. Am definit noțiunea de «oficiali de nivel înalt» și am inclus în această categorie comisari, europarlamentari, directori ai companiilor de stat și alte categorii cu un nivel foarte mare de responsabilitate publică. Vremea baronilor locali, naționali și europeni trebuie să se încheie", a adăugat Ramona Strugariu.

Printre celelalte prevederi pe care eurodeputata REPER le-a propus în cadrul Directivei se numără:

- mărirea sancțiunilor pentru faptele de corupție,

- prevenirea corupției prin creșterea transparenței,

- prevenirea conflictului de interese,

- reglementarea activităților de lobby și a modului în care sunt finanțate campaniile electorale sau partidele politice,

- monitorizarea efectelor fenomenului "ușilor glisante”, prin care funcționari sau oficiali pleacă spre mediul privat cu secretele și contactele obținute pe perioada exercitării mandatului,

- propuneri de pedepse accesorii care vizează candidaturile politice în condițiile unei condamnări pentru fapte de corupție.