Ministerele de externe ale anumitor state europene au primit o notă de la ambasada SUA în care se spune că Washingtonul consideră că problema primirii Kosovo în Consiliul Europei nu trebuie inclusă pe ordinea de zi a Comitetului Miniștrilor.

Potrivit presei care citează surse diplomatice, problema primirii Kosovo în Consiliul Europei nu trebuie dezbătută până când "Kosovo nu adoptă o poziție constructivă privind formarea Uniunii Comunităților Sârbești (ZSO) din Kosovo și astfel s-ar deschide posibilitatea ajungerii la un acord între Belgrad și Pristina", scrie publicația sârbă Politika.

Neoficial se menționează că această poziție a SUA a fost convenită cu Italia, Franța și Germania.

Pe de altă parte, Departamentul de Stat al SUA a comunicat că SUA nu își modifică poziția față de formarea ZSO, dar nu pot comenta informațiile apărute în presă.

Pe de altă parte, Marea Britanie nu este de acord cu o "enclavă sârbă" în Kosovo. 

În cadrul Comisiei pentru afaceri externe a Parlamentului britanic a fost examinată situația din Balcanii de Vest și politica Londrei față de această regiune. Președinta Comisiei, Alicia Kearns, a declarat că Guvernul britanic nu va sprijini formarea unei "enclave sârbe" în Kosovo și a declarat că "este îngrijorată deoarece planul european pentru normalizarea relațiilor dintre Serbia și Kosovo ar putea forma în Kosovo o enclavă sârbă similară Republicii Srpska din Bosnia și Herțegovina.

"Poate guvernul să confirme că se împotrivește naționalismului în Balcani? Poate și în acest sens vom bloca accesul Republicii Srpska la Bursa londoneză, deoarece aceste resurse ar fi destinate exclusiv finanțării ambițiilor și planurilor secesioniste", a declarat Kearns, potrivit B92.

În schimb, fostul ministru britanic pentru afaceri europene, Leo Docherty, a declarat că nu-i împărtășește îngrijorarea, deoarece nu poate fi vorba de o "enclavă sârbă" în nordul Kosovo. "Vom continua să colaborăm strâns cu partenerii noștri pentru a sprijini normalizarea relațiilor. Am spus același lucru și la Belgrad și la Pristina", a declarat Docherty.

Sursa: RADOR