SUA au impus sancțiuni unor oficiali din Republica Srpska pentru acțiuni anti-Dayton

Ambasadorul SUA în Bosnia și Herțegovina, Michael Murphy, a declarat că SUA au introdus sancțiuni pe numele unor oficiali din Republica Srpska din cauza acțiunilor lor anti-Dayton, relatează RTS.
"Sancțiunile nu sunt împotriva sârbilor, nici împotriva cetățenilor Republicii Srpska, ci sunt îndreptate împotriva anumitor persoane, care au anumite responsabilități, dar acțiunile lor contravin Acordului de Pace de la Dayton. Administrația de la Washington va continua să tragă la răspundere pe cei care acționează anti-Dayton", a declarat Murphy pentru serviciul public de Radio și Televiziune din BiH.
Pe "lista neagră" a SUA se află cei mai înalți demnitari din Republica Srpska – președintele Republicii, Milorad Dodik, reprezentantul sârbilor în cadrul Președinției BiH, Željka Cvijanovici, premierul Republicii Srpska, Radovan Vișkovici, și președintele Parlamentului Republicii Srpska, Nenad Stevandici.
Murphy a amintit că recent BiH a fost vizitată de emisarul special al SUA pentru Balcanii de Vest, Gabriel Escobar, care nu s-a întâlnit cu Dodik, deoarece oficialii SUA "nu se întâlnesc cu cei sancționați".
Potrivit diplomatului american, oficialii SUA i-au spus clar lui Dodik ce cred despe modul în care acționează, dar, în pofida acestui comportament, SUA vor continua să acționeze în Republica Srpska. "În primul rând, SUA analizează în detaliu dovezile. Există anumite procese înainte de impunerea sancțiunilor. Dacă va continua să acționeze anti-Dayton, noi vom continua să luăm măsuri", a subliniat Murphy, adăugând că SUA au impus sancțiuni și unor oficiali din Federația BiH.
"Ei se prezintă ca reprezentanți ai poporului, dar nu este adevărat. M-am întâlnit cu oamenii și am constatat că în fiecare dimineață sârbii, ca și toți ceilalți, se întreabă dacă au suficienți bani pentru necesitățile familiilor lor. Noi nu acționăm împotriva acestor oameni", a declarat Murphy.
Referindu-se la cele mai recente hotărâri luate de Înaltul Reprezentant al comunității internaționale în BiH, Christian Schmidt, ambasadorul a amintit că Schmidt a anulat două legi adoptate în Republica Srpska, motivând că sunt legi anti-Dayton, neconstituționale și destabilizatoare.
Comentând modificarea Codului Penal din Republica Srpska, în care calomnia și defăimarea devin din nou fapte penale, Murphy a apreciat că "legea va avea efecte negative asupra presei independente și societății civile. Este antidemocratic, autocratic și iresponsabil".
Murphy a declarat că SUA vor continua să acționeze pentru ca în BiH și Republica Srpska să fie respectate drepturile și libertățile și toți cetățenii să beneficieze de libertatea presei, libera exprimare și dreptul la întrunire și asociere și nu "să le fie anulate de cineva ca Milorad Dodik".
În legătură cu cea mai recentă sentință CEDO, potrivit căreia teritoriul BiH ar trebui să fie o singură circumscripție electorală când este vorba de alegerea celor trei membri ai Președinției colective BiH și a deputaților din Camera Popoarelor, Murphy a declarat că Uniunea Europeană deja a spus că această sentință trebuie implementată.
"Există obligația de a pune în aplicare hotărârea CEDO. Vedem că partidele politice nu sunt pregătite să se angajeze, să negocieze, să ajungă la un compromis. Dacă partidele refuză un astfel de angajament, atunci va fi imposibilă aplicarea hotărârii CEDO", a apreciat diplomatul SUA, adăugând că viitorul BiH trebuie să fie integrarea în instituțiile euroatlantice. Murphy a avertizat că, dacă politicienii nu vor fi responsabili și nu vor lucra în interesul cetățenilor, tot cetățenii vor fi cei care vor suporta un preț uriaș.
Sursa: RADOR
Comentarii