Statele Unite au impus marți noi restricții de călătorie cetățenilor ungari din cauza temerilor că identitățile a aproape un milion de străini, cărora li s-au acordat pașapoarte maghiare pe parcursul a nouă ani, nu au fost suficient verificate.

Restricțiile vizează programul Visa Waiver, care permite cetățenilor din 40 de țări să intre în Statele Unite pentru afaceri sau turism fără viză timp de până la 90 de zile.

De asemenea, perioada de valabilitate a călătoriei pentru deținătorii de pașapoarte maghiare în cadrul Sistemului Electronic de Autorizare a Călătoriei (ESTA) a fost redusă de la doi ani la un an. Fiecare deținător de pașaport ungar va avea dreptul la o singură intrare în SUA, relatează Associated Press.

Aceste restricții nu se aplică altor țări participante la Programul Visa Waiver, notează agenția de presă.

Un oficial american a declarat sub acoperirea anonimatului că modificarea vine după ani de eforturi eșuate ale SUA de a colabora cu guvernul Ungariei pentru a rezolva problemele de securitate.

Ungaria a fost acceptată în Visa Waiver în noiembrie 2008.

Ambasada SUA la Budapesta precizează că, între 2011 și 2020, Guvernul Ungariei a simplificat procesul de naturalizare, acordând cetățenia maghiară pentru aproape un milion de persoane, fără măsuri de securitate adecvate pentru verificarea identității acestora.

"În urma deciziei Guvernului Ungariei de a nu soluționa pe deplin vulnerabilitățile de securitate create de implementarea sa procesului simplificat de naturalizare, procedurile pentru toți deținătorii de pașapoarte maghiari de a utiliza Programul Visa Waiver (VWP) au fost modificate", se arată într-un comunicat al misiunii diplomatice. 

Această modificare va intra în vigoare imediat și va fi aplicată până când problemele de securitate semnalate vor fi soluționate.

Reducerea valabilității ESTA va afecta numai cererile noi primite după data intrării în vigoare a modificărilor. Toate cererile ESTA aprobate înainte de 1 august 2023 rămân valabile doi ani și pentru mai multe intrări pe teritoriul american.

Printre cei care au primit cetățenia ungară în ultimii 10 ani se află și mulți etnici maghiari din România.

Președintele executiv al Consiliului Național Maghiar din Transilvania (CNMT), Krisztina Sándor, declara în 2021 că, din cele 1,2 milioane de maghiari din România, peste 550.000 de persoane au reușit să dobândească cetățenia ungară prin procedura simplificată. În opinia Krisztinei Sándor, în Transilvania există încă multe persoane care ar putea să dobândească cetățenia maghiară, notează Punctul.ro.

Sute de mii de pașapoarte maghiare au fost eliberate fără cerințe stricte de verificare a identității, unele dintre ele pentru infractori care reprezintă o amenințare și care nu au nicio legătură cu Ungaria, a spus oficialul american.

Guvernul Ungariei, sub conducerea premierului Viktor Orban, a început în 2011 să aplice o procedură simplificată de naturalizare celor care dovedesc ascendența maghiară, chiar dacă nu locuiesc sau nu intenționează să locuiască în Ungaria.

Criticii lui Orban susțin că programul le-a permis etnicilor maghiari care nu plătesc impozite și sunt rezidenți în alte țări să voteze la alegerile din Ungaria, oferind partidului Fidesz, aflat la guvernare, un avantaj electoral.

Hotnews.ro scria în 2013 că printre cei care au aplicat pentru cetățenia magiară se numărau și români "get-beget".  

Ovidiu Silaghi, fost ministru al Transporturilor, a declarat pentru Hotnews.ro că "a fost o manevră foarte deșteaptă pe care a făcut-o Orban, luând modelul de la Băsescu cu cetățenii moldoveni. De-aia nu s-a mai putut comenta nimic".

Întrebat care este motivația pentru care un număr mare de cetățeni români solicită cetățenia ungară, Silaghi a declarat că explicația este "foarte simplă": Faptul că primesc pașaport maghiar și le dă voie să intre în Canada, Statele Unite, Australia, deci peste tot unde nu poți intra cu pașaport românesc, poți intra cu pașaport maghiar, ăsta ar fi un motiv. Și asistența medicală".