Președintele francez Emmanuel Macron a estimat marți că ar trebui să i se permită Kievului să "neutralizeze" bazele militare de unde Rusia lansează rachete asupra teritoriului ucrainean. SUA se opun.

"Trebuie să le permitem să neutralizeze bazele militare de unde sunt trase rachetele (...), bazele militare de unde Ucraina este agresată", a spus Macron la o conferință de presă comună cu cancelarul german Olaf Scholz, desfășurată la castelul Meseberg în apropiere de Berlin, relatează AFP, preluată de Agerpres.

"Dacă le spunem: 'nu aveți dreptul să loviți punctul de unde sunt trase rachetele', de fapt le spunem: 'vă livrăm arme, dar nu vă puteți apăra'", a argumentat președintele francez. Însă "nu dorim o escaladare", a mai spus el.

Cancelarul german a fost însă mai evaziv. "Ucraina are toate posibilitățile de a o face, în virtutea dreptului internațional", a spus Scholz. "Trebuie să o spunem clar, ea este atacată și poate să se apere", a continuat el.

După ce secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, le-a cerut aliaților să autorizeze Ucraina să atace direct teritoriul rus cu armele pe care i le furnizează ca ajutor militar, dezbaterea pe acest subiect agită Washingtonul și capitalele europene.

Cele mai reticente până în prezent, mai ales Roma și Berlinul, avertizează asupra riscului escaladării conflictului din Ucraina, până la o ipotetică folosire a armei nucleare de către președintele rus Vladimir Putin.

De altfel, acesta din urmă a amenințat marți Europa cu "consecințe grave" dacă țările NATO vor permite Ucrainei să folosească armamentul occidental pentru a ataca ținte pe teritoriul rus. 

Tot marți, un purtător de cuvânt al Casei Albe a anunțat că SUA nu doresc ca Ucraina să folosească arme americane pentru a ataca "teritoriul rus".

"Poziția noastră nu s-a schimbat în acest stadiu. Nu încurajăm și nu permitem utilizarea armelor furnizate de SUA pentru a ataca teritoriul rus", a afirmat John Kirby, purtător de cuvânt al Consiliului Național de Securitate.