Statele Unite vor oferi Ucrainei un ajutor financiar de 4,5 miliarde de dolari, iar Uniunea Europeană un ajutor separat de 2,5 miliarde de euro, acesta din urmă reprezentând a doua tranșă dintr-un pachet de asistență financiară de 5 miliarde de euro.

Anunțul a fost făcut marți de secretara Trezoreriei SUA, Janet Yellen, și președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, relatează agențiile EFE și DPA.

Potrivit unui comunicat semnat de Janet Yellen, noul ajutor financiar american, ''combinat'' cu ajutorul militar pe care SUA îl oferă Ucrainei, este un instrument important în ''rezistența'' acestei țări în fața invaziei ruse.

Asistența financiară a SUA pentru Ucraina ajunge astfel la 13 miliarde de dolari, precizează secretara Trezoreriei SUA, care însă îndeamnă și ''alți donatori să sporească asistența pentru Ucraina''.

În paralel, la Bruxelles, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat eliberarea unei tranșe de 2,5 miliarde de euro dintr-un ajutor financiar acordat de UE statului ucrainean.

Odată cu această tranșă mai rămân de plătit Kievului 500 de milioane de euro din pachetul de 5 miliarde de euro, ultima tranșă din acest ajutor urmând să fie eliberată la sfârșitul anului.

Asistența financiară oferită Ucrainei de către UE după lansarea agresiunii ruse pe 24 februarie însumează până în prezent 6,7 miliarde de euro.

Șefa Comisiei a confirmat că pentru anul viitor este avut în vedere un ajutor financiar european de 18 miliarde de euro pentru Ucraina, cu plăți efectuate periodic pe parcursul anului. ''Vom continua să susținem (Ucraina) atât timp cât va fi nevoie'', a asigurat Ursula von der Leyen.