Zelenski îndeamnă tot mai insistent aliații din NATO să ajute la interceptarea rachetelor și dronelor rusești deasupra Ucrainei, dar Washingtonul a indicat joi că nu este de acord cu un astfel de demers în cazul Ucrainei, spre deosebire de Israel.

„Pot Statele Unite și aliații să ajute Ucraina în acest sens? Adică, din moment ce este posibil cu Israelul, de ce nu se poate face și cu Ucraina?” a întrebat un jurnalist la briefingul de presă al Pentagonului, scrie News.ro.

Secretarul de presă adjunct al Pentagonului, Sabrina Singh, a răspuns că este vorba despre două situații și câmpuri de luptă foarte diferite.

„Președintele, chiar de la începutul invaziei ruse în Ucraina, a cerut acestui departament (Pentagonul - n.r.) să ofere Ucrainei ceea ce are nevoie pe câmpul de luptă. Ucraina a reușit cu succes să îl folosească, fie că este vorba de apărarea aeriană sau de alte capacități, pentru a-și recupera teritoriul. Secretarul (Austin Lloyd - n.r.) tocmai a avut o convorbire telefonică cu dl.Umerov (Rustem Umerov, ministrul ucrainean al apărării - n.r.), pentru a obține informații actualizate despre câmpul de luptă, pentru a înțelege mai bine de ce alte capacități ar putea avea nevoie, dacă este cazul”, a declarat Sabrina Singh.

„Președintele s-a angajat ca Statele Unite să nu trimită trupe la sol în Ucraina, dar sprijinim Ucraina în eforturile sale de a-și recăpăta teritoriul suveran”, a adăugat ea.

„Dar doborârea acestor ținte, să zicem de pe teritoriul polonez sau românesc, ar însemna să avem trupe la sol?” a vrut să știe jurnalistul.„Asta ar însemna să ne implicăm într-un război într-un mod diferit”, a răspuns purtătoarea de cuvânt.

„În acest moment, considerăm că Ucraina a reușit să se apere cu succes împotriva atacurilor rusești asupra orașelor, populației și infrastructurii sale. Și vom continua să ne asigurăm că au sprijinul de care au nevoie pentru a face asta”, a punctat ea, conform transcrierii briefingului de presă postate pe site-ul Departamentului Apărării.