Stockholmul nu se teme că Ungaria vrea să obțină concesii în schimbul ratificării aderării Suediei la NATO.

În acest semestru, situația statului de drept în Ungaria va fi înscrisă din nou pe ordinea de zi la reuniunea miniștrilor pentru afaceri europene din cele 27 de state membre UE, în cadrul așa-numitei proceduri prevăzute în Articolul 7 din Tratatul UE.

Potrivit ministrului pentru afaceri europene al Suediei, țară care deține președinția rotativă la Consiliul UE în următoarele șase luni, schimbul de opinie pe această temă va avea loc în martie sau aprilie. Stockholm va decide după consultarea cu Comisia Europeană și cu celelalte state membre, dacă va iniția un simplu schimb de opinii sau o întâlnire mai lungă potrivită pentru o discuție mai aprofundată a acestui subiect, a anunțat Jessika Roswall într-o declarație acordată grupului de corespondenți de la Bruxelles, printre care și corespondentului ziarului ungar Népszava.

Ministrul suedez pentru afaceri europene a precizat că guvernul său consideră că are o importanță majoră respectarea statului de drept și democrația în Uniunea Europeană. De aceea vrea să mențină în viață procedura declanșată conform Articolului 7 din Tratatul UE atâta timp cât există o încălcare sistemică a normelor UE în Ungaria (și Polonia).

La întâlnirea de la Stockholm mai mulți oficiali guvernamentali au precizat pentru ziarul Népszava că linia de direcție a Guvernului liberal de centru-dreapta care a preluat mandatul la mijlocul lunii octombrie a anului trecut nu este influențată de faptul că are nevoie de sprijinul extern al partidului populist numit Democrații Suediei.

Radicalii nu au încercat - cel puțin până acum - să slăbească angajamentul asumat de Cabinetul premierului Ulf Kristersson față de democrație și statul de drept. Procedura împotriva Guvernului Orbán a fost activată conform Articolului 7 din Tratatul UE în septembrie 2018, după ce Parlamentul European a adoptat raportul Sargentini care a detaliat încălcările normelor în Ungaria. De atunci miniștrii pentru afaceri europene au înscris acest subiect pe ordinea de zi cu mai mult sau mai puțină regularitate, însă încă nu au ajuns mai departe de atât.

Următorul pas ar fi formularea concretă a recomandărilor, dar conform semnalelor nici președinția suedeză a UE nu va pleda în această direcție. Procedura activată în conformitate cu Articolul 7 este independentă de procedura statului de drept care implică suspendarea unei părți din fondurile financiare comunitare, care a fost inițiată de statele membre în aprilie anul trecut și în urma căreia Ungaria a fost sancționată cu înghețarea a 6,3 miliarde de euro din fondurile de coeziune și suspendarea sprijinului pentru universitățile care funcționează sub forma unor fundații.

Guvernul Orbán a promis că până în luna martie va implementa toate reformele necesare pentru deblocarea fondurilor UE.

Jessika Roswall a subliniat că Suedia, în calitate de președinte al Consiliului UE, se va baza pe evaluarea Comisiei Europene dacă va trebui să ia o decizie cu privire la măsura în care Ungaria a îndeplinit așteptările. Răspunzând la o întrebare, ministrul suedez pentru afaceri europene a afirmat: Stockholm nu se teme că Ungaria vrea să obțină concesii în schimbul aprobării aderării Suediei la NATO.

Toți membrii Guvernului Kristersson și-au exprimat optimismul că Budapesta va ratifica, conform promisiunii sale, protocolul de aderare al Suediei la NATO, la începutul lunii februarie.

Sursa: RADOR