Suedia începe vânarea urșilor bruni, activiștii pentru drepturile animalelor se opun
Miercuri, în Suedia s-a deschis sezonul anual de vânătoare de urși, un subiect dintre cele mai dezbătute, deoarece autoritățile au acordat licențe pentru a vâna puțin sub 500 de urși
Asta echivalează cu aproximativ 20% din populația totală, o situație care stârnește multe îngrijorări, potrivit La Stampa.
Potrivit cifrelor oficiale, după acest sezon numărul urșilor din Suedia ar urma să ajungă la două mii, o scădere cu 40% față de 2008, cifre ce i-au alarmat pe ecologiști care se tem că populațiile mari de prădători din Europa se pot prăbuși în unele țări în care nu există o protecție adecvată. „Este pură vânătoare de trofee”, a declarat Magnus Orrebrant, președintele Asociației Animalelor Carnivore din Suedia. „Gestionarea faunei sălbatice în Suedia pare mai orientată spre uciderea animalelor decât spre conservarea lor”.
Situația actuală le aduce aminte suedezilor de ceea ce s-a întâmplat în trecut, mai precis în anii 1920, când urșii bruni au fost aproape eliminați în Suedia, însă datorită unei gestionări atente, populația acestora a crescut până la un vârf de aproximativ 3.300 în 2008. Numai că în ultimii cinci ani, numărul urșilor uciși a crescut, atingând anul trecut un record de 722 de exemplare. Anul acesta au fost eliberate licențe pentru sacrificarea a 486 de urși, însă ar putea fi uciși și mai mulți în cazul în care ar fi considerați o amenințare pentru restul animalelor.
În noiembrie 2022, o nouă lege a oferit asociațiilor locale de vânătoare mai multă putere de a gestiona prădătorii mari, inclusiv urșii. În ultimii ani au fost uciși și numeroși lupi și râși, alimentând și mai multe preocupări în rândul conservaționiștilor, care susțin că ecoturismul ar putea genera mai multe venituri decât licențele de vânătoare.
„Urmăm liniile directoare ale politicii guvernului suedez privind fauna sălbatică. Este o chestiune de echilibru între oameni și marii prădători”, a explicat Magnus Rydholm, director de comunicații pentru Asociația Suedeză pentru Vânătoare și Managementul Faunei Sălbatice. Cu toate acestea, unii vânători și-au exprimat îngrijorarea cu privire la scăderea populației de urși bruni, inclusiv Anders Nilsson din Norrland: „Există vânători îngrijorați de faptul că sunt uciși prea mulți urși. Dacă vânătoarea de urși continuă în ritmul actual, Suedia ar putea scădea sub nivelul minim de 1.400 de exemplare considerate necesare pentru menținerea unei populații viabile.
”Urșii bruni sunt o specie „protejată” în Europa, iar conservaționiștii susțin că aceste cote mari de vânătoare încalcă Directiva UE Habitate, care interzice vânătoarea de specii protejate, cu excepția motivelor de siguranță publică sau de protecție a mediului.
Cercetătorii suedezi se tem că urșii bruni urmează aceeași tendință de scădere ca și populația de elani, care a scăzut cu 60% de la sfârșitul secolului trecut, și susțin că o populație mai mare de urși ar putea face din Suedia o destinație mai atractivă pentru turismul ecologic, generând venituri mai mari decât vânzarea licențelor de vânătoare. „Din cauza faptului că vânătorii au ucis prea mulți elani – acum și urșii suferă consecințele”, conchide Orrebrant.
sursa: RADOR RADIO ROMÂNIA
Comentarii