Rusia este astăzi mai mult ca niciodată o amenințare pentru Europa. "Este o amenințare enormă pentru țările vecine, dar și pentru comunitatea internațională în ansamblu", a spus ministrul spaniol al Apărării, Margarita Robles, în urmă cu câteva zile.

Frica de Putin îi determină pe europeni să se pregătească pentru apărare, crescându-și cheltuielile ca niciodată și căutând modalități de a-și extinde armatele cu mai mulți soldați, scrie ziarul spaniol 20Minutos.

Mai multe țări au în vedere reintroducerea serviciului militar obligatoriu. Altele, precum Danemarca, au decis să includă femeile în serviciul militar obligatoriu. Ele doresc astfel să întărească domeniul Apărării și să modernizeze Forțele Armate, care prin însăși natura lor riscă să devină învechite din punct de vedere al egalității.

Teama că Putin ar putea înfrânge Ucraina, amenințările sale constante la adresa Poloniei, Finlandei și altora, i-au determinat pe europenii din NATO să-și mărească cheltuielile pentru apărare ca niciodată. Între perioada 2014-2018 și 2019-2023, țările europene au fost aproape de a-și dubla importurile de arme mari. Creșterea este de 94%, potrivit datelor Institutului Internațional de Cercetare a Păcii din Stockholm (SIPRI).

Dacă vorbim de apărare națională, Suedia este în centrul atenției pentru că tocmai a intrat în NATO. Confruntat cu umbra lungă a lui Putin și a armatelor sale, guvernul suedez nu numai că a decis că țara să facă parte din Alianța Atlantică (după decenii de neutralitate după cel de-al Doilea Război Mondial), dar și-a avertizat în mod explicit cetățenii că ar putea veni războiul. A făcut-o în luna ianuarie.

"Invadarea brutală și pe scară largă a Ucrainei de către Rusia a unit Suedia în ideea că apartenența deplină la NATO era singura opțiune rezonabilă", a declarat prim-ministrul suedez Ulf Kristersson pe 11 martie, în timpul arborării drapelului suedez la sediul alianței de la Bruxelles.Aderarea sa completează un inel strategic al teritoriului Alianței Atlantice în jurul Mării Baltice. Suedia beneficiază acum de garanția de securitate colectivă a NATO (articolul 5 din Tratatul său), care garantează că un atac împotriva unuia dintre ei va primi răspuns din partea tuturor.

Dar conștientizarea suedeză că războiul este posibil funcționează și în interior. După desființarea serviciului militar obligatoriu în 2010, țara scandinavă l-a reintrodus pe 1 ianuarie 2018, atât pentru bărbați, cât și pentru femei. În acel an, Suedia și-a lansat strategia "Total Defense": oricine poate fi chemat să apere țara în orice moment.

Serviciul militar obligatoriu este acum selectiv și neutru din punct de vedere al genului. Aproximativ 100.000 de tineri sunt selectați pentru serviciu anual, dar doar 5% servesc, conform Politicii Externe. Până în 2023, 4.000 de tineri suedezi au terminat serviciul militar obligatoriu, reprezentând 15% din forțele armate ale țării. Suedia intenționează să crească numărul de recruți la 6.000 până în 2025 și la 10.000 până în 2035.

Pe lângă acest serviciu militar, în țara scandinavă a existat și un serviciu civil obligatoriu pentru tinerii suedezi cu cunoștințe în domeniul sănătății sau generarea de energie. A fost obligatoriu până în 2008, dar tocmai a fost reactivat.

Având în vedere amenințarea rusă, guvernul suedez a anunțat în 2024 că serviciul civil, până acum bazat exclusiv pe voluntariat, va deveni obligatoriu. Din 19 ianuarie, acesta se adresează tinerilor cu pregătire acreditată în domeniul sănătății, în special în primul ajutor, precum și celor care au competențe în producerea și transportul energiei electrice.

Potrivit autorităților suedeze, apărarea civilă începe cu fiecare persoană și cu propria pregătire. Indivizii își pot întări pregătirea, fiind pregătiți să rămână fără curent, acces la alimente sau apă pentru o perioadă de timp. "Cu cât sunt mai mulți oameni care se pot descurca singuri pentru un timp, cu atât agențiile și organizațiile guvernamentale se vor putea concentra pe a-i ajuta pe cei aflați în cele mai dificile situații", asigură guvernul.

Filosofia planului este că depinde de cetățeni să asigure securitatea Suediei. "Cetățenia nu este un document de călătorie", a declarat premierul suedez în ianuarie. Aplicând "Total Defense", în 2025, aproape 100.000 de tineri vor fi chemați și se estimează că 10% vor merge împotriva voinței lor, informează "The Guardian"."Apărarea totală a Suediei implică întreaga societate. Apărarea totală este ansamblul de activități necesare pregătirii Suediei pentru război și constă din două domenii de activitate: apărarea militară și apărarea civilă", spune chiar guvernul suedez pe site-ul său oficial.

Oficial, obiectivul acestei "Total Defense" este "de a avea capacitatea de a apăra Suedia împotriva atacurilor armate și de a ne proteja securitatea, libertatea, independența și libertatea de acțiune". Se dorește să fie "un factor de descurajare a războiului. Aceasta înseamnă că dacă Suedia are o apărare totală care funcționează bine și alții sunt conștienți de aceasta, riscul de atacuri și presiune asupra Suediei va scădea".

Potrivit guvernului, "Suedia trebuie să fie întotdeauna pregătită pentru a putea gestiona diverse tipuri de amenințări la adresa securității noastre. Aceasta înseamnă să fie pregătită să gestioneze crizele în timp de pace, cum ar fi pandemiile, dezastrele naturale, crizele de securitate sau, în cele din urmă, un atac armat".

Introducerea progresivă a serviciului militar obligatoriu și a serviciului civil în Suedia răspunde în mare măsură la creșterea progresivă a forțelor armate suedeze. Potrivit Meta Defense, acestea au trecut de la două batalioane de manevră și patru companii auxiliare mobilizabile în 90 de zile în 2010 la șapte batalioane de manevră și tot atâtea auxiliare mobilizabile în șapte zile în 2019.

În principiu, serviciul obligatoriu va fi pentru tinerii suedezi care au primit pregătire în domeniul serviciilor de urgență și furnizarea de energie electrică, dar este primul pas în ceea ce se așteaptă a fi un program de servicii mult mai larg.

sursa: RADOR RADIO ROMÂNIA