După cum îi e obiceiul în UE, Viktor Orban încearcă să-și joace cărțile și în NATO pentru a obține concesii în schimbul aprobării sale pentru aderarea Suediei, transmite La Razon.

După unda verde de la Parlamentul turc pentru candidatura suedeză, liderul populist știe că are un as în mânecă pentru a menține presiunea asupra Stockholmului, unul dintre cei mai mari critici ai derivei autoritare a Ungariei. Nu întâmplător, se află într-o nouă luptă cu partenerii săi din UE pentru ajutorul militar acordat Ucrainei, în valoare de 50 de miliarde de euro.

Marți dimineață, înainte de acceptul Turciei, Orban i-a trimis o scrisoare omologului suedez, Ulf Kristersson, invitându-l să călătorească la Budapesta pentru a discuta despre apartenența la NATO. "Astăzi, i-am trimis o scrisoare de invitație prim-ministrului Ulf Kristersson pentru o vizită în Ungaria pentru a negocia aderarea Suediei la NATO", a scris premierul ungar pe rețeaua X, cunoscută anterior ca Twitter. Ungaria încercase deja în zadar să invite reprezentanții suedezi la Budapesta.

"Vă invit să veniți în Ungaria de îndată ce aveți ocazia să faceți schimb de opinii în toate domeniile, inclusiv relațiile noastre bilaterale complexe și viitoarea noastră cooperare în cadrul securității și apărării în calitate de aliați și parteneri", a spus Orban în scrisoarea sa către Kristersson.

În același timp, Partidul Social Democrat Ungar de opoziție a convocat o sesiune parlamentară extraordinară imediată pentru a vota aderarea Suediei la NATO, potrivit site-ului de știri ungar 24. Cu toate acestea, partidul lui Orban, Fidesz, va avea ultimul cuvânt, având în vedere că se bucură de majoritate absolută în Cameră.

"Dacă Orban nu vrea, nu va mai avea loc nicio sesiune suplimentară", a declarat deputata Agnes Vadai din partidul de opoziție Coaliția Democrată pentru "TT Newswire". "Dar, desigur, partidul meu sprijină [sesiunea extraordinară]".

O sesiune suplimentară ar trebui aprobată de comisia pregătitoare a parlamentului, unde opoziția nu are suficiente locuri pentru a câștiga un vot. Fidesz are majoritatea pentru a decide agenda legislativă.

Opoziția a cerut votul asupra cererii Suediei la NATO de mai bine de un an, în timp ce Parlamentul era în sesiune, dar fără sprijinul Fidesz nu poate fi aprobată.

"Este un joc întunecat care, desigur, îl avantajează doar pe Putin. Cred că este o rușine pentru Ungaria și poporul ungar. De aceea, am luat inițiativa de a organiza o ședință extraordinară în parlament", spune Bertalan Toth, liderul grupului parlamentar al Partidului Social Democrat (MSZP).

Potrivit vicepreședintelui MSZP, Tamas Harangozo, gestionarea cererii Suediei de aderare la NATO a fost "o farsă fără sens" care "a adus rușine poporului ungar".

"Mințind cu privire la data aprobării și motivele întârzierii, nu au obținut niciun rezultat. Este timpul ca Orban să oprească această farsă stupidă, dăunătoare și inutilă", a spus el în declarații la televiziunea publică suedeză SVT.

Ungaria este singurul membru NATO care nu a aprobat încă cererea de aderare a Suediei. Orban declarase anterior că Ungaria nu va fi ultima țară care va aproba cererea Suediei, fără a oferi mai multe detalii despre când intenționează să facă acest lucru.

Săptămâna trecută, guvernul ungar a semnalat că aprobarea ar putea fi amânată. O sursă apropiată premierului a declarat agenției de presă Reuters că Suedia "nu pare să acorde prioritate aderării la NATO", adăugând că țara nu a făcut suficient pentru a construi încrederea în capacitatea sa de aderare.

De la Stockholm, ministrul de Externe, Tobias Billström, nu a vrut să răspundă dacă premierul va călători în Ungaria pentru a se întâlni cu Orban sau va face acest lucru în cadrul Consiliului European extraordinar care va avea loc pe 1 februarie la Bruxelles, din cauza vetoului ungar la pachetul de ajutor militar pentru Ucraina.

Șeful diplomației suedeze, care s-a întâlnit, lunea trecută, la Bruxelles cu omologul său ungar, Peter Szijjarto, a cerut Ungariei să ratifice aderarea Suediei la Alianța Atlantică.

"Am abordat, printre altele, problema ratificării. Am primit din nou promisiunea că intenționează să continue acest lucru și că guvernul sprijină pe deplin Suedia să devină membră a NATO", a spus Billström. "Desigur, sperăm că Ungaria o va ratifica cât mai curând posibil", a subliniat el.

În orice caz, ministrul suedez de Externe a asigurat că nu vede "niciun motiv" să negocieze cu Ungaria despre candidatura Stockholmului la NATO "în acest moment". "Am primit scrisoarea de la biroul premierului Orbán și o vom analiza în profunzime și vom reveni cu un răspuns", a adăugat el.

sursa: RADOR RADIO ROMÂNIA